Κύπρος: Πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ για δηλητηρίαση ειδών της άγριας ζωής

Εξώδικο πρόστιμο ύψους 21.000 ευρώ για θανάτωση άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκδόθηκε προ ημερών από τις διωκτικές αρχές. Η επιβολή ποινής είναι μια μεγάλη πρόοδος που θα μπορούσε να αποτρέψει παρόμοιες παράνομες ενέργειες που έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα της Κύπρου.

Το εξώδικο πρόστιμο βασίζεται σε αδικήματα που φαίνεται να έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021, όπου τρία αρπακτικά πτηνά -δύο Σπιζαετοί και ένα Διπλοσάϊνο- βρέθηκαν νεκρά σε περιοχή της κοινότητας Διερώνας στην επαρχία Λεμεσού. Ο εντοπισμός των πιο πάνω πτηνών έγινε μέσω των ενδείξεων που εξέπεμπε ο δορυφορικός πομπός που έφερε ο ένας εκ των δύο Σπιζαετών και αποτέλεσε την αιτία για την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και τη διερεύνηση που ακολούθησε στην περιοχή σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν τα νεκρά πτηνά σε υποστατικό, καθώς και άλλα τεκμήρια, τα οποία μετά από περεταίρω διερεύνηση και επιστημονικές αναλύσεις συνδέθηκαν με συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο επιδόθηκε εξώδικο για το αδίκημα της θανάτωσης άγριων απειλούμενων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου και το αδίκημα της εκ προθέσεως θανάτωσης και/ή σύλληψης προστατευόμενου άγριου πτηνού. Η νεκροψία και οι σχετικές τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά πουλιά έδειξαν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην εξαιρετικά τοξική και απαγορευμένη ουσία carbofuran.

Στο ύποπτο πρόσωπο επιβλήθηκε εξώδικο πρόστιμο 21.000 ευρώ για πολλαπλά αδικήματα, βάσει των προνοιών του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003 (Ν. 152(I)/2003). Σε περίπτωση μη πληρωμής του εξωδίκου ο ύποπτος θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πιο πάνω νομοθεσίας το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή συνδυασμό αυτών, για κάθε αδίκημα ξεχωριστά!

Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που τεκμηριώνεται το αδίκημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και θανάτωσης άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου. Ο νόμος προνοεί ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για θανάτωση απειλούμενου είδους, όπως ο Σπιζαετός σε αυτή την περίπτωση. Η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τη ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Γεωργίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Τέτοια αποτελέσματα προκύπτουν όταν γίνονται στοχευμένες προπάθειες από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς για να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους στη δικανική διερεύνηση εγκλημάτων άγριας ζωής, μέσω της συμμετοχής στο Wildlife Crime Academy, μια πλατφόρμα μάθησης που χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές από την Ισπανία.

Πηγή: birdlifecyprus.orgΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: