Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων: «Με αφορμή την αύξηση της αμοιβής των μελών ΕΠΕΑ»

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την αύξηση της αμοιβής των μελών ΕΠΕΑ

8 Φλεβάρη 2023

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (84/Υ.Ο.Δ.Δ./2023) η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών – Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΚΥΑ), με την οποία αυξάνεται η μηνιαία αποζημίωση, όλων όσων συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η παραπάνω απόφαση είχε προαναγγελθεί άλλωστε, με δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Αμυρά.

Εκτός από την παραπάνω όμως απόφαση, αναφέρθηκαν επίσης και τα εξής:

  1. Αντικατάσταση προέδρων των ΕΠΕΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει επιτεθεί και συκοφαντήσει τους Δασολόγους (φονταμενταλιστές, κολλημένοι, οπισθοδρομικοί), δρομολογεί νέα σύνθεση των ΕΠΕΑ ( “την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη”), αφού διαπίστωσε ότι δεν λειτουργούν οι επιτροπές με την υπάρχουσα σύνθεση, λόγω των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, της μη συμμετοχής των δικηγόρων, αλλά κυρίως λόγω της τεράστιας έλλειψης Δασολόγων, του μόνου επιστημονικού κλάδου, που μπορεί ουσιαστικά να συμβάλλει στην εξέταση των αντιρρήσεων.

Θυμίζουμε ότι επιθέσεις στον κλάδο είχαμε από όλες τις κυβερνήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

1998: Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Υπ. Γεωργίας Στ. Τζουμάκας , που σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Γνώρισα τρεις παρακρατικές οργανώσεις στη ζωή μου: την ΕΡΕ, τη χούντα και τους δασικούς…»

2005: Ο τότε επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης “πρέπει να παταχθούν οι δύο πληγές της σύγχρονης Ελλάδας, η Αρχαιολογική και η Δασική Υπηρεσία, για να υπάρξει ανάπτυξη”

Η κυβέρνηση νομίζει ότι με την αύξηση της αμοιβής, των “30 αργυρίων”, θα καλύψει το τεράστιο έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό, που φτάνει στο 70% των αναγκαίων οργανικών θέσεων Δασολόγων και τη μη συμμετοχή δικηγόρων ως προβλεπόμενων προέδρων των ΕΠΕΑ, που έχει οδηγήσει στη μη συνεδρίαση των περισσότερων επιτρόπων, αν και έχουν συγκροτηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αντίθετα θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα αφού θα μετατραπεί η δασική υπηρεσία σε “μονοκαλλιέργεια εξέτασης αντιρρήσεων”, αφήνοντας τη διαχείριση και προστασία των Δασών στην τύχη.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να αντικαταστήσει τους προέδρους των ΕΠΕΑ και τους αναπληρωτές τους που είναι δικηγόροι, όταν αυτοί παραιτούνται, με τους Δασολόγους της Δασικής Υπηρεσίας, χωρίς να αποκλείεται σε επόμενη φάση να έρθει νέα ρύθμιση που να δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών Δασολόγων, με την οποία είμαστε αντίθετοι.

  1. Δυνατότητα αύξησης των εξεταζόμενων υποθέσεων ανά μήνα

Αντί να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός των εξεταζόμενων αντιρρήσεων ανά συνεδρίαση και να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε κατ΄εξαίρεση διορισμούς, τουλάχιστον 300 μόνιμων δασολόγων (πέρα από τους προβλεπόμενους με τον διαγωνισμό του Μάρτη μέσω ΑΣΕΠ που θα εμφανισθούν στην υπηρεσία το 2024), προτείνεται η “φοβερή” θέσπιση έξτρα κινήτρου, με αμοιβή «ανά κομμάτι», όταν εξετάζονται πάνω από 100 υποθέσεις τον μήνα!

Η κυβέρνηση, τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη, υποτιμά την νοημοσύνη μας, αφού θεωρεί ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι αυξάνοντας την αμοιβή των μελών των ΕΠΕΑ, πατώντας πάνω στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που όλοι μας βιώνουμε. Θυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι για να φτάσουν οι φάκελοι να εξεταστούν από τις ΕΠΕΑ κάποιοι πρέπει να τις ετοιμάσουν. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συναδέλφους Δασολόγους στα κατακρεουργημένα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων. Γνωρίζει καλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα τμήματα αυτά έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια τους, αλλά δεν φαίνεται να νοιάζεται.

  1. Έτοιμοι και αξιόπιστοι Δασικοί χάρτες στο 95% της επικράτειας

Καλή η αριθμητική και εντυπωσιακή αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ας δεχθούμε ότι υπάρχουν έτοιμοι Δασικοί Χάρτες στο 95%. Όμως η αξιοπιστία τους σίγουρα αμφισβητείται!

Γιατί το έργο των δασικών χαρτών ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες, που προσέλαβαν για ένα κομμάτι ψωμί άπειρους συναδέλφους δασολόγους, με σκοπό να τελειώσουν τεράστιο όγκο δουλειάς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τεράστιο κέρδος. Άλλωστε, είναι σε όλους γνωστό, ότι τα αρμοδία τμήματα, έκαναν στη πλειοψηφία των χαρτών που παραδόθηκαν, δουλειά από την αρχή, λόγω των τραγικών λαθών που υπήρχαν αφού διαμορφώθηκαν κατά κανόνα, μόνο και μόνο από τις αεροφωτογραφίες και όχι συνδυασμένα με αυτοψίες που θα ανέβαζαν τα έξοδα των εταιρειών και θα αποδείχνονταν ότι αν υπήρχαν δασολόγοι στη δασική υπηρεσία, θα μπορούσε να υλοποιήσει τους δασικούς χάρτες με λιγότερο κόστος για το κράτος.

Επίσης ας αναρωτηθεί η κυβέρνηση πόσο αξιόπιστοι είναι άραγε οι δασικοί χάρτες, όταν ενσωματώθηκαν αρχεία, (βλέπε Αγρογή), με εγγενή προβλήματα;

Άλλα και στο “εντυπωσιακό” μόλις 5% που δεν έχει ολοκληρωθεί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο πάει η κυβέρνηση να τα παρουσιάσει. Σε αυτό το 5 % περιλαμβάνονται οι πιο δύσκολες, σύνθετες και αξίας υποθέσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμη και σε γραφεία των εισαγγελέων προς διερεύνηση.

  1. Εκχερσωμένες εκτάσεις.

Ο υφυπουργός εκφράζοντας τις απόψεις της κυβέρνησης υποστήριξε πως, «τα πάντα έχουν γίνει σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικράτειας και βεβαίως με σεβασμό και προς το δάσος, αλλά και προς τη δυνατότητα που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε να αξιοποιήσει την περιουσία του κατά το νόμο. Σεβόμαστε την πρωτογενή παραγωγή, σεβόμαστε τους ανθρώπους του μόχθου που καλλιεργούν τη γη μας. Τους θέλουμε να καλλιεργούν τη γη και να είναι ελεύθεροι από βάρη και από ομηρίες» και εξήγγειλε ότι: «Με νομοθέτηση ρύθμιση, που αναμένεται να φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα εκχερσωμένα, δηλαδή τα χωράφια που καλλιεργούνται εδώ και 70-80 χρόνια και δεν έχουν νόμιμους ή ισχυρούς διοικητικούς τίτλους και πράξεις στα χέρια τους, τελειώνει το «πάζλ» των δασικών χαρτών».

Πώς όμως συνδέονται άραγε οι αναφορές, “να αξιοποιήσει την περιουσία του”, “ελεύθεροι από βάρη και ομηρίες”, με τη διαπίστωση “ότι, δεν έχουν νόμιμους ή ισχυρούς διοικητικούς τίτλους και πράξεις στα χέρια τους”;

Δυο μόνο λέξεις μας έρχονται στο μυαλό…προεκλογική περίοδος…

Όσο και να ψάξουμε στην λαλίστατη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, πουθενά δεν βρίσκουμε αναφορά για ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, για αύξηση της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό, για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενη υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών, ενώ συνεχίζεται εντείνεται η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και διευρύνεται το είδος των επεμβάσεων από επιχειρηματικής ομίλους της “πράσινης μετάβασης” άπατης, των ΑΠΕ που καταστρέφουν τα δάση, των συνεχών απαιτήσεων για νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε κρατικά δάση, για τις εξευτελιστικές αποδοχές μας!

Η δασική υπηρεσία για πάνω από μια δεκαετία τώρα βιώνει την χειρότερη περίοδο από την ίδρυσή της.

Φτάνει πια με την κοροϊδία και τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ, ΤΩΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ!

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, που οδηγεί στην υποβάθμιση και την αδιαφορία απέναντι στον κλάδο μας!

Καλούμε το Προεδρείο της ΠΕΔΔΥ να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να συζητήσουμε και να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα του Δασολογικού Κλάδου, της κοινωνίας, των Δασών και του Περιβάλλοντος και να να αποφασιστεί άμεσα κύκλος αγωνιστικών δράσεων.
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: