Η «τιμωρητική μετακίνηση-δίωξη» ενός δασάρχη

(Credit: tripinview.com)

● «Πληρώνει» την υποχρέωσή του να διαφυλάξει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε δασικές περιοχές.

● Από τη Λευκάδα, με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, μετακινήθηκε στην Κυπαρισσία.

Στο θέμα της μετάθεσης του Διευθυντή Δασών Λευκάδας στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας και στη σχετική ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων Δ.Υ.» αναφέρεται άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών που υπογράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου

Η «τιμωρητική μετακίνηση-δίωξη» ενός δασάρχη

Ηρθε σε σύγκρουση, προεκλογικά, με τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και βρέθηκε με δυσμενή μετάθεση σε απόσταση 350 χιλιομέτρων… Ο λόγος για τον έως τώρα Διευθυντή Δασών Λευκάδας, που πληρώνει με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωσή του να διαφυλάξει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε δασικές περιοχές.

Η δυσμενής μετάθεση του Δ/ντη Δασών «διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» καταγγέλλεται ευθέως από τη συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία, της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Παράλληλα αποκαλύπτεται το παρασκήνιο πίσω από την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) Κ. Αραβώση για την οποία έγραψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη εβδομάδα («Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου», 17/2/23). Οπως αναφέραμε και στο δημοσίευμα, με μια απλή εγκύκλιο ανατρέπεται το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου για δασωμένους αγρούς, δάση και δασικές εκτάσεις.

Εως τώρα, όταν μια περιοχή είχε χαρακτήρα δασικό, οι δασάρχες κατέθεταν εκ προοιμίου δήλωση κυριότητας εκ μέρους του Δημοσίου. Εάν υπήρχε ιδιώτης που θεωρούσε ότι έχει δικαιώματα στην ίδια έκταση, έπρεπε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και η τελική απόφαση λαμβανόταν από το Κτηματολόγιο μέσω των αρμοδίων οργάνων. Με το νέο καθεστώς, οι Δασικές Υπηρεσίες καλούνται να μην υποβάλουν καν δήλωση κυριότητας, εκτός εάν ανακαλύψουν τίτλους που μπορεί να ανάγονται στις εποχές της Τουρκοκρατίας.

Ο δασάρχης που μετατέθηκε με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα από τη Λευκάδα στην Κυπαρισσία είχε καταθέσει δήλωση υπέρ του Δημοσίου πριν εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία, πρόκειται για «εμφανή τιμωρητική μετακίνηση-δίωξη» του υπαλλήλου για την οποία ενημερώθηκε όταν αναρτήθηκε η απόφαση Σκρέκα στη Διαύγεια. Ο μετακινούμενος ήταν ο μοναδικός δασολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας στην οποία τώρα τοποθετείται ως προϊστάμενος δασοπόνος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ στην Κυπαρισσία υπηρετούν ήδη δύο δασολόγοι και δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.

«Ο λόγος δίωξης του συναδέλφου δεν αποτελεί μυστικό. Ο συνάδελφος εκδιώχθηκε και τιμωρήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας από τη δήλωση εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Δημοσίου με βάση τον δασικό χαρακτήρα εκτάσεων στο νησί», αναφέρει η παράταξη. Το είχε πει, άλλωστε, από μόνος του ο γ.γ. Δασών του ΥΠΕΝ Κ. Αραβώσης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στις 16/2:

«Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε στη Λευκάδα με την απόφαση του Δασαρχείου να θεωρήσει ότι οι δασικές εκτάσεις της Λευκάδας ανήκουν -μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου- στο Δημόσιο, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους βουλευτές του Ιονίου, Στέφανο Γκίκα, Διονύση Ακτύπη και Παναγή Καπάτο, και δώσαμε οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τα Δασικά με την εκδοθείσα σήμερα νέα ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών». Στην ίδια λογική, ο βουλευτής Ζακύνθου της Ν.Δ. Ακτύπης έγραψε υμνητική ανάρτηση για την κυβέρνηση, η οποία «μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών Ιονίων Νήσων» επιλήφθηκε και συνέταξε νέα εγκύκλιο βάσει της οποίας «το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου δεν έχει καμία ισχύ».

«Είναι η πρώτη φορά που δημόσιος δασικός υπάλληλος μετακινείται σε τέτοια χιλιομετρική απόσταση από το σπίτι του» επειδή δεν ήταν αρεστός στη διοίκηση, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία και ζητά την ανάκληση της μετακίνησης, κλείνοντας την ανακοίνωση με τη φράση: «Δεν υποχωρούμε γιατί ξέρουμε ότι έρχεται η σειρά μας!»

Πηγή: efsyn.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: