Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας: Φωνάζουμε! Ακούει κανείς;

Ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

«Υπό το βάρος του τραγικού δυστυχήματος της μετωπικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, που στοίχισε την ζωή σε  57 συνανθρώπους μας και στον απόηχο των δύσκολων υγειονομικών συνθηκών που όλοι βιώσαμε λόγω της πανδημίας του Covid, «γιορτάζεται» και φέτος η Παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας ή παγκόσμια μέρα των Δασών ή παγκόσμια μέρα του Ξύλου…

21η Μαρτίου, ημέρα γιορτής και περισυλλογής, εαρινή ισημερία, έναρξη της άνοιξης και ημέρα που ψηφίζεται στη βουλή το πολυνομοσχέδιο, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για την βιοποικιλότητα, το νερό και τα δάση! Στοιχεία σημαντικά και ουσιώδη για τη βιωσιμότητα και την αειφορία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας αλλά και της ίδιας της ζωής στον άμοιρο πλανήτη μας. Πώς μπορεί λοιπόν να «χαρεί» κάποιος τούτη την ημέρα, όταν με τις υπό ψήφιση διατάξεις, θυσιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα προς χάριν της κατ’ επίφαση «ανάπτυξης»; Σήμερα θυσιάζονται δύο πολύ σημαντικά, κοινωνικά, θεμελιώδη δικαιώματα (ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε δάση και νερό), που ο συνταγματικός νομοθέτης, λόγω της σημαντικότητας τους, έθεσε υπό την απόλυτη προστασία του.

Πόση τραγικότητα και ειρωνεία κρύβει η σύμπτωση αυτή!!! Ωσάν αρχαία τραγωδία…

Φαίνεται ότι μόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (FAO) επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία των δασών για την ανθρώπινη υγεία και γενικότερα για την ανθρώπινη υπόσταση, αφού για φέτος έθεσε το σύνθημα «Υγιή Δάση για Υγιείς ανθρώπους». Αυτό το αυτονόητο που, για τα Ελληνικά δεδομένα, φαντάζει τόσο ουτοπικό!

Φωνάζουμε!!! Ακούει κανείς;;;

Πότε επιτέλους θα υπάρξει κάποιος με «ευήκοα ώτα» που να κατανοεί ότι το δάσος δεν μπορεί να είναι «αγαθό για μερικούς» και «οικονομικό δικαίωμα για λίγους»; Πόσες κρίσεις (κλιματική, υγειονομική κλπ) θα πρέπει να βιώσουμε για να γίνουν αντιληπτά τα αυτονόητα, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση είναι απτή και απειλεί την ανθρώπινη ζωή και υγεία; Πόσο θυμό, πόση απογοήτευση και πόση πίκρα μπορούμε να αντέξουμε εξαιτίας της δυσκολίας των κυβερνώντων να αντιληφθούν την πολυλειτουργικότητα των δασών και του νερού, και την ουσιαστική και βαρύνουσα σημασία των αγαθών αυτών για την επιβίωση του είδους μας;;;

Η ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα δεν αντέχουν άλλη εκμετάλλευση. Δεν αντέχουν άλλη «ανάπτυξη». Δεν αντέχουν άλλα εγκλήματα.

Για «Υγιή Δάση για Υγιείς ανθρώπους» απαιτούνται ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης, μέσα από τα οποία θα προκύπτει η ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των δασών και κατ’ επέκταση των πληθυσμών.»
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: