Μερικές τεχνοκρατικές απόψεις για την αξιοποίηση δασικών εδαφών

Παναγιώτης Κορισιάνος
Συνταξ., πρώην Διευθυντής Δασών Ν. Ηλείας

Είναι ανάγκη να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα και την απίστευτη δυναμική του παρά τις παθογένειες, αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης που είναι αλληλένδετα με την ανύπαρκτη ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…  ο υποφαινόμενος παρά το πέρασμα μου από αξιόλογες θεσμικές θέσεις πρώτα σαν Δασάρχης και μεταγενέστερα σαν Δ/ντης Δασών Ν. Ηλείας κατέστη αδύνατο να περάσω τις τεχνοκρατικές μου θέσεις στο παραγωγικό τομέα της δασοπονίας πολλαπλών σκοπών με στρατηγικό στόχο την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και φυσικά του ΑΕΠ της χώρας.

Ήτοι οι τεχνοκρατικές μου θέσεις στις παραγωγικές αναδασώσεις:

  1. Αναδασώσεις με αγριελιές γενετικά επιλεγμένες, με φυτεύσεις σε χαμηλά υψόμετρα στη ζώνη των αείφυλλων πλατύφυλλων με στόχο την παραγωγή Αγριελαιου, ενός ποιοτικού προϊόντος που μετά από έρευνα μου και εργαστηριακές αναλύσεις στη φαρμακευτική Αθηνών έδειξαν ότι κατατάσσεται λόγω πλούσιων πολυφαινολων σαν φαρμακευτικό προϊόν που μπορεί να απογειώσει τις εξαγωγές μας π.χ. οι Ιταλοί πωλούν ΑΓΡΙΕΛΑΙΟ στη Η.Π.Α και Καναδά με τιμές ανά λίτρο από 70 έως 220 ευρώ το λίτρο.
  2. Αναδασώσεις σε αναξιοποίητες παραλιακές εκτάσεις είτε δημοτικές είτε δημόσιες με Χουρμαδιές είδος φοίνικα Phoenix dactilifera σε αναλογία θηλυκά αρσενικά 25 προς 1 με σκοπό την παραγωγή χουρμάδων που με φυσική ξήρανση δίνει υπεραξία στο προϊόν καλύπτοντας τόσο την ντόπια αγορά όσο και εξαγωγές( σήμερα καλύπτουμε τις ανάγκες μας με εισαγωγές).
  3. Αναδασώσεις με Χοχόμπα για παραγωγή όχι μόνο λάδι χοχόμπας για καλλυντικούς σκοπούς αλλά και για ενέργεια ήτοι βιοντίζελ, ο υποφαινόμενος είχα εγκαταστήσει το 2008 τρεις πειραματικές επιφάνειες όταν ήμουν Δασάρχης Πύργου όμως λόγω μιας αιφνίδιας μετάθεσης μου στο Αίγιο εγκαταλείφθηκαν και τελευταία βρήκα λίγα φυτά που επιβίωσαν στο Αγ. Ηλία – Πύργου.
  4. Αναδασώσεις με εμβολιασμένες Κουκουναριές. Αφού πάρουμε εμβόλια από γερασμένες παραγωγικές κουκουναριές και με ειδική μεταχείριση (ραντισμός με γιβερρελινη 4/7 για να μην πάρουν ύψος όχι πάνω από 4 μέτρα, εύκολη συγκομιδή από εδάφους των κώνων και με ειδικές μηχανές  κινεζικές), παραγωγή Κουκουναριών για κάλυψη των ντόπιων αναγκών διότι οι ανάγκες μας καλύπτονται από εισαγωγές Ισπανία, Τουρκία, Κίνα
  5. Αναδασώσεις με χαρουπιές όχι μόνο για αντιπυρική προστασία σαν δύσφλεκτο είδος αλλά και superfood από την παραγωγή καρπού που μετατρέπεται σε χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο που έχουν πολλαπλές χρήσεις στη ζαχαροπλαστική αλλά και σαν ρόφημα πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες B.

Τέλος η διαδικασία θα γινόταν με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ομάδες νέων αγροτών καθώς και στους δήμους.

Εν κατακλείδι τεχνοκρατικές προτάσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση υπάρχει για στήριξη του πρωτογενούς τομέα; Ή θέλουμε εισαγωγές σε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που η μαφία των Βρυξελλών με ειδικές προτιμησιακές συμφωνίες προωθεί καθώς με τη πολιτική των επιδοτήσεων προωθείται το δόγμα όχι παραγωγή αλλά εισαγωγή.

Καιρός να ανατρέψουμε την παθογένεια και αντί να εισάγουμε να εξάγουμε.

Παραγωγική ανασυγκρότηση λοιπόν με ταξικό πρόσημο.

 
 


ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: