Πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Βόρεια Εύβοια

Πριν και μετά τον Αύγουστο του 2021

Φρειδερίκη Χαραλαμπίδου,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος

Τον Αύγουστο του 2021 η πυρκαγιά στη Πάρνηθα έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα πευκόδασους. Με βάση το πόρισμα της Πυροσβεστικής όπως το δημοσιεύσει η εφημερίδα “Τα Νέα”, προκλήθηκε εξαιτίας του μη καθαρισμού στον πυλώνα ΧΑ 44 του ΑΔΜΗΕ.

Τον ίδιο μήνα, φωτιά στο νησί της Εύβοιας αφήνει πίσω της πάνω από 500.000 στρέμματα καμένης γης. Δεν βρέθηκε ανεβασμένο το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας ούτε αναφορά σε αυτό.

Ακολουθούν φωτογραφίες της εξέλιξης της βλάστησης στην Πάρνηθα.

Πάρνηθα πριν την πυρκαγιά

Πάρνηθα μετά την πυρκαγιά

Πάρνηθα ένα χρόνο μετά

Ακολουθούν φωτογραφίες της Εύβοιας πριν και μετά την πυρκαγιά.

Εύβοια πριν την πυρκαγιά

Εύβοια μετά την πυρκαγιά

Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι του 2021 άφησε πίσω της καταστροφές που ξεχάσαμε γρήγορα. Έγιναν χειρισμοί πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα, όπως η εκκένωση που άφησε πολλά χωριά απροστάτευτα, καθώς δεν υπήρχε συντονισμένο έργο διάσωσης, παρά μόνο απομάκρυνσης ώστε να κάψει ότι βρει μπροστά της η πυρκαγιά, εκτός από ανθρώπους. Ο απολογισμός σε νεκρούς είναι τρεις, όπου για την τεράστια αυτή καταστροφή θεωρήθηκε από την κυβέρνηση επιτυχία.

Οι θεατές στο ίδιο έργο της Πάρνηθας είχαν περισσότερη βοήθεια στην κατάσβεση καθώς η φωτιά έφτασε μέχρι τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, όπου καταστράφηκε μεγάλο κομμάτι της δασικής του έκτασης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι υποσχέσεις που κάθε φορά ακούμε μετά από αυτές τις καταστροφές είναι δύο λέξεις: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

Κάθε χρόνο όμως συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια συμβάντα και ακολουθούνται παρόμοια λάθη.

Οι καταστροφές που ακολουθούν τους καλοκαιρινούς καύσωνες, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μετά την πυρκαγιά, παρά μόνο πριν, με την πρόληψη και την συνεχή επιτήρηση των δασών θα σώσουμε ότι ελάχιστο έχει σωθεί.

 


 ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: