«Χιλιάδες σφενδάμια από τον Καναδά ετοιμάζονται να “κυριεύσουν” κάθε γωνιά της Ελλάδας», αναφέρει δημοσίευμα στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα πρώτα δέντρα ξεκίνησαν να μοιράζονται δωρεάν σε 13 δήμους της χώρας, στο πλαίσιο αναμνηστικού προγράμματος δενδροφύτευσης που «τρέχει» η ελληνική κοινότητα του Καναδά με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.
Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Ελλάδα «γεννήθηκε» όταν ο Θεσσαλονικιός, Γιάννης Κακάλας, βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους ως μετανάστης στο Λόντον του Οντάριο. Εκεί, γνώρισε έναν παραγωγό που εξάγει τους σφένδαμους και ακολούθως κατέθεσε την πρόταση στην ελληνική κοινότητα του Καναδά, που την αποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη.
Ο κ. Κακάλας χωρίς να χάσει χρόνο ξεκίνησε τις επαφές με τους ελληνικούς δήμους και πριν από λίγες ημέρες μοίρασε τα πρώτα σφενδάμια. Τα δέντρα έχουν ήδη παραλάβει οι δημοτικές αρχές των δήμων Λαγκαδά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Δράμας, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αλεξανδρούπολης και Δεσκάτης Γρεβενών.
Στόχος είναι να «απλωθούν» 40.000 σφενδάμια σε 200 δήμους της χώρας, με τον κάθε δήμο να παραλαμβάνει συμβολικά από 200 δέντρα. «Ξεκινήσαμε με αυτούς τους πρώτους 13 δήμους και μοιράσαμε για αρχή 370 ρίζες δέντρων. Το πρόγραμμα της ελληνικής κοινότητας του Καναδά θα συνεχιστεί έως το 2029, όσο κράτησε η Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος δενδροφύτευσης κ.Κακάλας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα δέντρα, ποικιλίας «Acer pseudoplatanus tunpetti», έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπερδένδρα (sic), είναι ενδημικά στην Ευρώπη και στην Ασία και θεωρούνται ιδανικά για τον καλλωπισμό δημόσιων χώρων. Έχουν μεγάλες αντοχές στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, όπως και στους ρύπους, ενώ η φύση των ριζών τους είναι τέτοια που δεν «σηκώνουν» τις πλάκες των πεζοδρομίων».
«Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και το κάνω με ενθουσιασμό γιατί βοηθάω τον τόπο μας, να δούμε κάτι θετικό και να πάρει θάρρος ο κόσμος», πρόσθεσε ο διαχειριστής του ελληνο- καναδικού προγράμματος δενδροφύτευσης.
Από την πλευρά του, ένας εκ των αντιδημάρχων Πρασίνου που παρέλαβε τα πρώτα δέντρα, ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, Λευτέρης Τσαγκαλίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως από την πρώτη παρτίδα σφενδάμων, τα περισσότερα ήδη φυτεύτηκαν στα χωριά του δήμου, ενώ αναμένουν να παραλάβουν τα υπόλοιπα για να μοιραστούν και στις άλλες περιοχές του Λαγκαδά.
Απορίες του dasarxeio.com:
1. Τα 40.000 γυμνόριζα δενδρύλλια δεν θα μπορούσαν να παραχθούν στα φυτώρια της Δασικής Υπηρεσίας;
2. Το χρήματα αγοράς τους από τον Καναδό παραγωγό και μεταφοράς τους στους ελληνικούς δήμους δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή τους στα κρατικά φυτώρια;
3. Ο Δήμος Λαγκαδά δεν θα μπορούσε να προμηθευτεί δασικά δένδρα από το Δασικό Φυτώριο Λαγκαδά;
ΚατηγορίεςΧλωρίδα
Ειμαι κατοικος Θρακομακεδονων που καηκαν τα πευκα στην δασικη πυρκαγια του 2021
Απο που θα τα προμηθευτουμε ?
Τουλάχιστον κάθε φθινόπωρο θα πέφτουν τα φύλλα τους και έτσι θα έχουν δουλειά να κάνουν οι υπάλληλοι των δήμων!!!!Μήπως τελικά το κάναν γιαυτό;
Ναι οι Καναδός σκέφτηκαν να απασχολήσουν τους οδοκαθαριστές στην Ελλάδα! Άλλη έξυπνη υποψία έχετε;
-Επιτρέψτε μου να θυμίσω απλά ότι η Ελλάδα έχει εξαίρετους δασολόγους-δασοκόμους που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο για το εγχείρημα αυτό, όπως και το ότι στην Ελλάδα έχουμε και σφενδάμια και ένα σωρό άλλα δενδρώδη και θαμνώδη είδη κατάλληλα για δενδροστοιχίες και πάρκα, με δυνατότητα παραγωγής στα φυτώρια της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Δήμων.
-Άλλο θέμα βέβαια είναι μια προτεινόμενη δοκιμαστική και καλά μελετημένη καλλιέργεια κάποιου είδους για παραγωγή ξύλου ή άλλων προϊόντων.
-Να αναφέρω επίσης αυτό που είχα ακούσει από το “σοφό” καθηγητή μας αείμνηστο Σπύρο Ντάφη για τα εισαγόμενα είδη στη δασοπονία: “Για τα ξενικά είδη-εισαγωγής υπάρχουν τρία στάδια: 1. Του ενθουσιασμού, 2. Της απογοήτευσης και 3. Του πανικού”. Και ο πανικός μπορεί να έχει διάφορες μορφές, από αυτή της εκτεταμένης αποτυχίας για διάφορους λόγους μέχρι εκείνη της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του είδους (και απρόβλεπτες επιπτώσεις) στον Ελληνικό χώρο, με πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Απλά μία σκέψη για προβληματισμό…
-Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα οι συνάδελφοι δασοκόμοι πριν το εγχείρημα πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις.
Γ. Μπρόφας από το smartphone Samsung Galaxy.
Από ποιόν πήρε έγκριση η συγκεκριμένη εισαγωγή; Από ποιόν ελέγχθηκε η συμβατότητα του συγκεκριμένου είδους με την ελληνική χλωρίδα; Ποιός ελέγχει το που θα φυτευτούν;
Κε Νίκο, στην Ελλάδα, ως γνωστόν, όλα λειτουργούν στην τύχη, δυστυχώς. Ο, τι φέρνει τους περισσότερους ψήφους.
Όπως και να έχει, ισχύουν αυτά που γράφτηκαν ή είναι… μυθοπλασία;
Το κυριότερο, εσείς τι ξέρετε γι αυτά που αναρωτιέστε; καλό θα ήταν να το λέτε αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω από τον μέσο αναγνώστη.
Πολύ εύστοχο σχόλιο! Αυτό ακριβώς θα ρωτούσα και γω. Ενδημικά είδη δεν έχουμε; Όλα για το χρήμα;