Συστήνεται Σώμα Φύλαξης Φύσης

Στη τροποποίηση του Οργανισμού του ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών.

Με την τροποποίηση του Οργανισμού, σε κάθε Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) συστήνεται Σώμα Φύλαξης Φύσης σε επίπεδο Γραφείου, το οποίο υπάγεται στον Προϊστάμενο της ΜΔΠΠ.

Το Σώμα Φύλαξης Φύσης στελεχώνεται από υπαλλήλους που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ή υπηρετούν με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο αριθμός των τελευταίων δεν δύναται να ξεπερνά τους πενήντα (50) στο σύνολό τους.

Το Σώμα Φύλαξης Φύσης έχει την ευθύνη εφαρμογής του Σχεδίου Φύλαξης καθώς και την άσκηση των σχετικών με την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την περιοχή ευθύνης του. (Δείτε και το άρθρο 182 ν. 5037/2023 «Ανάθεση καθηκόντων περιβαλλοντικών ελέγχων στα στελέχη των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 4685/2020».)

Στο Σώμα Φύλαξης Φύσης υπάγονται και οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) καθώς και άλλες Ειδικές Μονάδες, αποτελούμενες από ειδικά καταρτισμένους υπαλλήλους.

Περαιτέρω θέματα οργάνωσης και λειτουργίας για τα Σώματα Φύλαξης των ΜΔΠΠ καθορίζονται με ειδικό κανονισμό που εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών οι ΕΜΑΔΔ δύνανται να απασχολούνται εκτός της περιοχής ευθύνης της ΜΔΠΠ και σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/83415/2715/10.8.2022 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 4459).

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Στις ΜΔΠΠ για την πλήρωση θέσεων των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Περιβάλλοντος, ΠΕ Μηχανικών, TE Τεχνολόγων Γεωπονίας, ΤΕ Περιβάλλοντος, ΤΕ Μηχανικών, ΔΕ Δασοφυλάκων, ΔΕ Τουριστικών Επαγγελμάτων και ΔΕ Τεχνικών Γεωργίας/Κτηνοτροφίας απαιτείται ως πρόσθετο προσόν πρόσληψης η εμπειρία τουλάχιστον τριάντα έξι (36) μηνών σε καθήκοντα ή έργα συναφή με τη διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών του άρθρου 45 του ν. 4685/2020.

Για τις θέσεις των λοιπών κλάδων όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών μοριοδοτείται μόνον η εμπειρία σε καθήκοντα ή έργα της εκάστοτε ειδικότητας, εφόσον αυτά σχετίζονται με τη διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών του άρθρου 45 του ν. 4685/2020.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στον Οργανισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ στο ΦΕΚ που ακολουθεί:

Σχετικές αποφάσεις:
ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/28131/1170/20.04.2023 (Β΄ 2596) Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/72683/2709/11.10.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Έγκριση του Οργανισμού του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία “Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)” (Β’ 4768)».
ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/72683/2709/11.10.2021 (B΄ 4768) Έγκριση του Οργανισμού του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία «Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)».

 



ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Καλά πάει αυτό . Κλασικό ελληνικό ανέκδοτο: Πρώτα έφτιαξαν τον οργανισμό (με το περίεργο όνομα – κατά την προσφιλή σε καθηγητές συνήθεια αερολογίας). Μετά κατάλαβαν ότι εκτός από μελέτες και monitoring δυστυχώς απαιτείται και η ταπεινή “φύλαξη” καθότι η αστυνομία και οι ελεγκτές περιβάλλοντος δεν… επαρκούν (για τους δασοφύλακες ούτε λόγος, δεν θέλουμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν -εδω και εκατό χρόνια πάνω κάτω). Μετά, (κανά δυό χρόνια μετά), κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνουν “ανακριτικοί υπάλληλοι” πάει και αυτό “εν χορδές και οργάνοις-φυσικά”. Μετά κατάλαβαν ότι δεν επαρκεί ούτε αυτό και αποφάσισαν να κάνουν “σώμα” .
    Η λέξη “σώμα” δεν είναι τυχαία , παραπέμπει στα γνωστά “σώματα ασφαλείας” , προσδίδει ένα “κύρος” (σε όσους νομίζουν ότι το χρειάζονται γιατί απλά δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους αλλιώς), ακούγεται και γράφει καλά στα ΜΜΕ).
    Και κάπου εκεί τελειώνει η,(ελάχιστη -από ότι καταλαβαίνουν όσοι ασχολήθηκαν λίγο με την δασοφύλαξη), επαφή με την πραγματικότητα. και αποφασίζουν να συστήσουν σώμα σε κάθε “μονάδα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών” (μιλάμε για πολλά σώματα δηλαδή?) που όμως θα είναι επιπέδου “γραφείου” και θα υπάγονται στον προϊστάμενο της μονάδας. (Εχω μπερδευτεί. Μιλάμε για σώμα? “Διαμελισμένα σώματα”? ή ημι-αυτόνομα γραφεία? Μάλλον τα γραφεία Δημοσίου Κατηγόρου της Δασικής Υπηρεσίας (που υπάρχουν από το 1950) θυμίζει. (Συμβουλή: Οι αντιγραφείς ας βρούνε κάποιο πιο επιτυχημένο υπόδειγμα.)
    Μάλιστα πρόσθεσαν και ειδικές δυνάμεις ( Τι σώμα χωρίς ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ κλπ γίνεται ?) Πιό πεζά- μάλλον δεν είχαν σκεφτεί νωρίτερα που να εντάξουν τις ομάδες για τα δολώματα) . Να φτιάξουν και άλλες να τους βρούνε και ονόματα με πολλά αρχικά – (Στην ονοματολογία δεν τους φοβάμαι είναι δυνατοί..).”ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”.
    Όταν θα αρχίσουν τα πρώτα “τζαρτζαρίσματα” στο βουνό (μετά από άλλα 1-2 χρόνια δηλαδή μέχρι να “στρώσουν” τα σώματα ) θα καταλάβουν και πολλά άλλα πράγματα που λείπουν (για …..να γίνει κάποιος “Παπάς” εκτός από τα ακριβά και πολύχρωμα “ράσα”).
    Το τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να πηγαίνουν τα “σώματα” στα δικαστήρια, θα το καταλάβουν αργότερα.(άλλα 3-5 χρονάκια-επειδή είναι “αλλουνού Παπά ευαγγέλιο”) . Είπαμε “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ” .
    Προτείνω από τώρα να κολλήσουν κάπου στα σώματα και από ένα ΥΓΝΟΜΥΠ. Υπο-Γραφείο ΝΟμικής ΥΠοστήριξης με καμμιά 50αρια δικηγόρους- (ο αριθμός αντιστοιχεί στους φύλακες – ώστε η τρύπα στο νερό να ανοιχθεί επιστημονικά). Θα υπάρξει βέβαια ένας προβληματισμός και θα προκληθεί μιά καθυστέρηση (κανας χρόνος-σιγά μην δεχτούν να είναι υπο-γραφείο οι δικηγόροι- ας γίνει και μια διεύθυνση στα κεντρικά του οργανισμού. (ΔΥΓΝΟΜΥΠ ). Είπαμε “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”

    Εκείνη την περίοδο (μετά από 5-10 χρόνια δλδ) μπορεί (ίσως -δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες αλλά πεθαίνουν τελευταίες), κάποιος Υπουργός να δει τον προϋπολογισμό που θα απαιτείται τότε για να λειτουργούν καμμιά δεκαριά διαφορετικοί οργανισμοί προστασίας του περιβάλλοντος, και να πάθει εγκεφαλικό.
    Το πιθανότερο είναι να φτιαχτεί ακόμα ένα οργανόγραμμα που δεν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά και θα παραμείνει ώς σάβανο μόλις τελειώσουν τα χρήματα…
    Εναλλακτικά μπορεί βέβαια νωρίτερα να καταλήξουμε σε κανα μνημόνιο και να μας πουν “ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”.

  2. Με εντυπωσιάζει η με έντονη γραφή επισήμανση ότι στο Σώμα Φύλαξης Φύσης υπάγονται και οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), καθόσον δεν αξιολογείται ως μέγιστο σε περιβαλλοντική επικινδυνότητα. Παρατηρούνται πολύ πιο σοβαρά, όπως οι εμπρησμοί και οι παράνομες υλοτομίες δασών, το εμπόριο της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, αλλά και η απόρριψη τοξικών λυμάτων σε χερσαίες περιοχές, σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσα. Μόλις χθες ο Κηφισός γέμισε αφρούς. Τον Μάιο 1999 ο δασολόγος Γεωργιάδης και εγώ, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, μεταβήκαμε στη Λυών της Γαλλίας και πιστοποιηθήκαμε από την INTERPOL στη «Διερεύνηση Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων», μετά από εντατική εκπαίδευση στα κεντρικά γραφεία της. Στη συνέχεια δεν υπήρξε ενδιαφέρον για να αποκομίσει κάποιος όφελος από τις γνώσεις που αποκτήσαμε ούτε και από το υπουργείο μας. Στη φύλαξη των δασών τις τελευταίες πολλές δεκαετίες έχουν ενταχθεί αλλά και μετονομαστεί πολλές ειδικότητες που περιόριζαν στην πράξη και κατακερμάτιζαν το αντικείμενο της φύλαξης και προστασίας της φύσης. Ναι στις εξειδικεύσεις προσωπικού μέσα όμως σε ένα κλάδο στο ευρύτερο αντικείμενο και όχι στην πολυσπερμία σωμάτων φύλαξης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: