Διαχείριση δασικών βοσκοτόπων ή βοσκήσιμες γαίες – Ένας αναξιοποίητος θησαυρός που πλήττει την κτηνοτροφία μας

Παναγιώτης Κορισιάνος
Πρώην Διευθυντής Δασών Ν. Ηλείας

Το θέμα των διαχειριστικών μελετών, είναι ένα τεράστιο θέμα, που η απουσία τους πλήττει την κτηνοτροφία μας.

  • Η διαχείριση των δασικών βοσκοτόπων, για να είμαστε ακριβείς, διότι πρόκειται για φυσικούς πόρους που διέπονται από την δασική νομοθεσία και σε όλη την Ευρώπη αλλά και παντού αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την Λιβαδοπονία που είναι αναπόσπαστος τομέας της Δασολογικής επιστήμης.

Με τον ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδος» αν και αδόκιμος όρος που δεν είναι επί του παρόντος να το αναλύσουμε, όμως θα σταθούμε σε κάποια κρίσιμα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στις προγραμματικές συμβάσεις, προκειμένου να ανορθώσουμε την κτηνοτροφία μας, να μειώσουμε τις εισαγωγές ζωοτροφών και βεβαίως να παράγουμε ποιοτικά ανώτερα προϊόντα, τεράστιας διατροφικής αξίας και γιατί όχι με εξαγώγιμο προσανατολισμό.

Ας σταθούμε λοιπόν στα παρακάτω, ήτοι:

Παρατήρηση 1η: Είναι ένα οξύμωρο σχήμα την διαχείριση αυτών των εκτάσεων, η αρμοδιότητα να ανήκει στο ΥΠΕΝ (Δασική υπηρεσία) και τους διαγωνισμούς να τους κάνουν οι Περιφέρειες. Εν πάση περιπτώσει φρονούμε αναγκαίο, χωρίς συντεχνιακή αντίληψη, στην συντακτική ομάδα του μελετητικού γραφείου, να υπάρχει απαραίτητα Δασολόγος – Λιβαδοπόνος, ειδικευμένος στα θέματα Λιβαδοπονίας.

Παρατήρηση 2η: Απαραίτητος όρος είναι οι μελέτες να στηρίζονται σε επίγειες μετρήσεις, ήτοι λήψη δειγματοληπτικών επιφανειών με ΚΛΕΙΔΕΣ, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε σωστά την βοσκοϊκανότητα, δηλαδή την παραγωγή βοσκήσιμης ύλης και όχι μόνο με εναέριες παρατηρήσεις, όπως δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες.

Παρατήρηση 3η: Άμεση προτεραιότητα, η σύνταξη μελετών διαχείρισης με αειφορική λογική και βεβαίως ανόρθωση όλων των υποβαθμισμένων βοσκοτόπων σύμφωνα με την σύγχρονη εφαρμογή της Λιβαδοπονικής επιστήμης.

Παρατήρηση 4η: Αποκατάσταση των αδικιών μεταξύ των κτηνοτρόφων με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Να αποτυπωθούν σωστά οι βοσκότοποι σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων και να αποφεύγονται παράνομες επικαλύψεις και δηλώσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων.

Παρατήρηση 5η: Ίδρυση λιβαδικών δημοσίων φυτωρίων με άντληση γενετικού υλικού από ντόπια ψυχανθή και αγρωστώδη είδη, προς μείωση της ανεξέλεγκτης εισαγωγής ξένου γενετικού υλικού. Επίσης η παραγωγή κτηνοτροφικών θάμνων, όπως δενδρώδη μηδική, άτριπλεξ, ριμουράρια, μουριά, άμορφα, ψευδακακία χωρίς αγκάθια, που θα εμπλουτίζουν τους βοσκότοπους, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς, σύμφωνα με τις μελέτες. Βεβαίως η επίβλεψη των φυτωρίων θα πρέπει να γίνεται από την δασική υπηρεσία, που σήμερα είναι υποστελεχωμένη, αφού προσλάβει το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό Δασολόγους.

Παρατήρηση 6η: Αυξημένα κίνητρα, ενισχύσεις στους νέους κτηνοτρόφους για την λειτουργία των μονάδων τους.

Παρατήρηση 7η: Εργαλεία στήριξης, υποβοήθησης για την εμπορία των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, κατά το πρωτόκολλο HACC και πάταξη της παράνομης εισαγωγής υποβαθμισμένου γάλακτος (σκονόγαλα) με αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της κτηνοτροφίας.

Συμπέρασμα: Το θέμα των βοσκοτόπων πρέπει να προχωρήσει άμεσα, διότι μόνο οφέλη θα προκύψουν χωροχρονικά για τους κτηνοτρόφους μας από την εφαρμογή σύγχρονων διαχειριστικών μελετών των βοσκοτόπων. Έχουν άραγε την πολιτική βούληση οι εν δυνάμει κυβερνήσεις να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και την ντόπια παραγωγή;




ΚατηγορίεςΑπόψεις, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Συμφωνώ απόλυτα μα τις παρατηρήσεις του συναδέλφου Παναγιώτη Κορισιάνου στο άρθρο του για τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών. Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για τις εκτάσεις αυτές έπρεπε να είχαν συνταχθεί μέχρι την 31-1-2019! Ήδη βρισκόμαστε στο 2023 και ακόμα δεν έχει προκηρυχτεί από τις Περιφέρειες της χώρας η σύνταξή τους, οπότε η ολοκλήρωσή τους μέχρι την 31-12-2024 που προβλέπει η πρόσφατη τροπολογία μοιάζει με “άπιαστο όνειρο”! Χωρίς τα σχέδια αυτά όμως είναι αδύνατη η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων, αλλά και η λύση του προβλήματος της κατανομής τους μεταξύ των κτηνοτρόφων, ώστε να δηλώνουν στον ΟΣΔΕ τις πραγματικές εκτάσεις που βόσκουν τα ζώα τους και όχι εικονικές!. Από την άλλη μεριά, σημασία δεν έχει μόνο να συνταχθούν έγκαιρα, αλλά και σωστά, όπως τονίζει και ο αρθρογράφος. Με άλλα λόγια, τα μελετητικά γραφεία που θα αναλάβουν την σύνταξή τους να περιλαμβάνουν στην ομάδα ειδικευμένους στην λιβαδοπονία επιστήμονες, οι οποίοι θα βγουν έξω στο πεδίο για να συναντήσουν τους κτηνοτρόφους, να μετρήσουν την βοσκήσιμη ύλη που παράγεται και να καταγράψουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους βοσκοτόπους κάθε Δήμου ή Κοινότητας. Αν τα σχέδια αυτά περιοριστούν μόνο στο “γραφείο” και σε τηλεσκοπικά δεδομένα, τότε δε θα εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: