Οι λύκοι της Φινλανδίας αυξάνονται αλλά οι άνθρωποι καραδοκούν

Ο πληθυσμός των λύκων της Φινλανδίας αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο από το 2017, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 310 λύκους που ζουν στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας (Luke) η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι περιπλανώμενες αγέλες λύκων μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες εντάσεις μεταξύ των επιστημόνων, των περιβαλλοντικών ομάδων και των κτηνοτρόφων ταράνδων, των εκτροφέων προβάτων και των ιδιοκτητών σκύλων. Το 2022, οι λύκοι σκότωσαν, σύμφωνα με την έρευνα, 1.261 ταράνδους και 518 πρόβατα, ενώ ο αριθμός των επιθέσεων σε σκύλους ήταν περίπου 50.

Οι λόγοι για τη σταθερή αύξηση περιλάμβαναν υψηλότερα ποσοστά αναπαραγωγής και χαμηλότερη θνησιμότητα. Επίσης, η μετανάστευσή τους μέσω των ρωσικών συνόρων έχει αυξηθεί.

Τον Μάιο αναφέρθηκε ότι η αστυνομία ερευνούσε ένα μεγάλο κύκλωμα λαθροθηρίας στην Ανατολική Φινλανδία, όπου υπήρχαν υποψίες ότι περίπου 40 άτομα στόχευαν λύκους, αρκούδες και λύγκες.

Οι λύκοι έχουν γίνει ακόμη πρωτοσέλιδα στη Σουηδία και στη Νορβηγία. Στις αρχές του τρέχοντος έτους στη Σουηδία, δόθηκε άδεια σε κυνηγούς να σκοτώσουν 75 λύκους από έναν πληθυσμό 460 ατόμων. Όπως είχε αναφέρει τότε ο Guardian, η πλειοψηφία του σουηδικού κοινοβουλίου ήταν έτοιμη να μειώσει τον πληθυσμό των λύκων στους 170.

Η ομάδα κατά του κυνηγιού Jaktkritikerna υποστήριξε ότι ένας τέτοιος αριθμός θα είχε αρνητικές συνέπειες για το οικοσύστημα, ενώ η WWF υποστήριξε ότι ο αριθμός των 170 δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.

Η Νορβηγία έχει ακολουθήσει μια πολύ περιοριστική πολιτική διαχείρισης των λύκων, η οποία επέτρεψε τη μείωση του πληθυσμού των λύκων κάθε χρόνο και έχει επικριθεί έντονα από ακτιβιστές για την προστασία της φύσης.

Μένει να δούμε αν τα νέα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό των λύκων στη Φινλανδία θα αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών του κυνηγιού και των περιβαλλοντικών ομάδων.

Pekka Vänttinen | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

EURACTIV.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: