Λέσβος: Η υλοτομία των ξερών και ημίξερων πεύκων θα βάλει “φρένο” στα φλοιοφάγα έντομα

(ertnews.gr)

Η  υλοτομία των ξερών και ημίξερων πεύκων, που έχουν προσβληθεί από ομάδα φλοιοφάγων εντόμων μεταξύ των οποίων είναι και το φλοιοφάγο έντομο «Tomicus piniperda» προτείνεται ως λύση για την αντιμετώπιση της επέκτασης των νεκρώσεων στα πευκοδάση της Λέσβου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Λαχουρή στο ertnews.gr, oι αυξημένες νεκρώσεις παρατηρούνται, τα τελευταία έτη και εντονότερα φέτος, στα πεύκα της Λέσβου και ειδικότερα της Αγιάσου και του Αμπελικού προκαλώντας μια γενικότερη ανησυχία.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Δασών Λέσβου έχοντας αποκομίσει μία γενική εικόνα από τις αυξημένες νεκρώσεις των πεύκων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των κατοίκων, κυρίως από την Κοινότητα του Αμπελικού, προέβη  σε αυτοψίες  στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης των δασικών οικοσυστημάτων και του προγράμματος επισκοπήσεων στον τομέα της φυτοϋγείας.

Κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκαν αυτές οι αυξήσεις νεκρώσεις, ενώ δείγματα από τα προσβεβλημένα πεύκα, απεστάλησαν στο Ινστιτούτο δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων στην Αθήνα στα τμήματα της παθολογίας.

Επίσης προσκλήθηκαν στη Λέσβο,  από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ο  Δρ. Αβτζής Δημήτριος και η Νικολέτα Σουλιώτη, Δασοπόνος MSc.

Ως λύση προτάθηκε η υλοτομία των νεκρωμένων δέντρων και κατάλληλη περίοδος για να γίνει αυτό είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

ertnews.gr

(ertnews.gr)ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: