Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο

Πορεία εξάπλωσης πυρκαγιάς Ρόδου μέχρι το πρωί της 23ης Ιουλίου 2023

 

Η εταιρεία ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, στην προσπάθεια της να ενημερώσει τους κατοίκους της Ρόδου που πλήττονται από τις πυρκαγιές και την κοινωνία, παραθέτει τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (σύστημα Copernicus) για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο κατά την Παρασκευή 21 Ιουλίου και το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023.  Τα στοιχεία επεξεργάστηκε ο Δασολόγος Μανώλης Χαβάκης και η εταιρεία τον ευχαριστεί.

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, προχθές το απόγευμα (Παρασκευή), ήταν 55.076 στρ. εκ των οποίων 8.821 στρ. βρίσκονται εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 26.872 στρέμματα, που σημαίνει διπλασιασμό της καμένης έκτασης.

Η εκτίμηση της καμένης έκτασης με στοιχεία της επικαιροποίησης της 21/7/2023.

Από την Παρασκευή το απόγευμα έως το Σάββατο το απόγευμα κάηκαν ακόμη 47.194 στρέμματα, για να διπλασιάσουν την καμένη έκταση και να την ανεβάσουν στα 102.270 στρέμματα. Από αυτή την έκταση τα 15.950 στρέμματα είναι σε προστατευόμενες περιοχές.

Η εκτίμηση της καμένης έκτασης με στοιχεία της επικαιροποίησης της 23/7/2023 το πρωί.

Τα μέτωπα είναι πλέον ανεξέλεγκτα και η τύχη του δάσους, των πολιτών και των υποδομών είναι αβέβαιη.

Να προστεθεί πως η περιοχή των Λαέρμων είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του πλατωνιού της Ρόδου (Dama dama). Είναι η περιοχή που διασώθηκε το είδος όταν το κυνηγούσαν σε όλο το νησί. Σήμερα, δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου.

Η εικόνα είναι του EFFIS, από όπου έγινε μεταφορά της σε χάρτη της ΑΝΑΒΑΣΗΣ.

 

 ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: