Αποχαιρετιστήρια επιστολή του καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Στελέχη των δασικών υπηρεσιών και Συνεργάτες,

Κλείνει πλέον για μένα ένας σημαντικός κύκλος στην νέα Γενική Γραμματεία Δασών που ανέλαβα το 2022, σε συνέχεια της θητείας μου ως ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων από το έτος 2019.

Κατά την τελευταία διετία στη Γενική Γραμματεία Δασών, τέθηκαν οι βάσεις μιας νέας αντίληψης για την προστασία και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, με κεντρικό όραμά μας το «έξυπνο», αειφόρο δάσος, με έμφαση στην πρόληψη, στην προστασία, στη διαχείριση, στην ανάπτυξη αλλά και στην άμεση αποκατάσταση έπειτα από φυσικές καταστροφές.

Με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση στον στόχο, εργατικότητα, αξιοκρατία και διαφάνεια εργαστήκαμε όλοι μαζί και διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά ιδιαίτερα απαιτητικά θέματα σε εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες. Αποδείξαμε πως με συνεργασία, εργατικότητα και όραμα μπορούμε να πετύχουμε πολύ σημαντικούς στόχους.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, προσωπικά τον καθένα αλλά και όλους μαζί, για την αμέριστη συμπαράσταση, την εργατικότητα, την αφοσίωση και την πίστη στο πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό μας έργο, που ξεκινήσαμε. Αναφέρομαι στην κάθετη υπαγωγή όλων των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ. Παρόλη την γνωστή σε όλους μας υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, αντιμετωπίσαμε από κοινού και θα τολμούσα να πω επιτυχώς, σημαντικά οργανωτικά, θεσμικά και διοικητικά προβλήματα στη πορεία μας για την δημιουργία μιας ενιαίας Δασικής Υπηρεσίας. Όλα τα στελέχη, τόσο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & ΔΠ όσο και των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, μας στηρίξατε στην αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, εργαζόμενοι σκληρά και ομαδικά, αψηφώντας συχνά τα απαιτητικά ωράρια εργασίας.

Δημιουργήσαμε λοιπόν, με την πολύτιμη βοήθειά σας, μια νέα ενιαία καθετοποιημένη δομή με πάνω από 3.200 στελέχη στις δασικές υπηρεσίες της χώρας (που εντός του έτους με τις νέες προσλήψεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας θα ξεπεράσουν τις 4.000), ενώ παράλληλα κυρώσαμε το 95% των δασικών χαρτών της Επικράτειας, ένα έργο που αναμενόταν επί δεκαετίες. Επίσης, εκτελέσαμε και εκτελούμε έργα πρόληψης- καθαρισμού, αντιδιαβρωτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά και αναδάσωσης πρωτόγνωρης έκτασης, που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς, που υπερβαίνουν αυτούς του συνόλου της τελευταίας εικοσαετίας και αξιοποιήσαμε τελματωμένες από το παρελθόν πηγές χρηματοδότησης.

Τέλος, έχουμε δρομολογήσει το πολύ φιλόδοξο τριετές Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης για 165.000 στρέμματα και την προκήρυξη Αντιπυρικών Μελετών, ενώ έχουμε εξασφαλίσει την υλοποίηση του Συστήματος Απογραφής Δασών καθώς και διαχειριστικών μελετών σε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Επίσης, ένα ακόμα έργο, που αναμενόταν επί δεκαετίες, η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω το όραμά μας για ένα «έξυπνο» και αειφόρο δάσος, με την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών για τη διαχείρισή του. Και το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα έγινε με τον Εθνικό Διαγωνισμό “Smart ForestInnovation Challenge” και την άμεση αξιοποίηση κάποιων από τις τεχνολογίες, που βραβεύτηκαν.

Είναι πεποίθησή μου ότι θα παραμείνουμε σε επικοινωνία από όποια θέση κι αν βρίσκομαι με το πέρας αυτής της θητείας, γιατί μας συνδέει το διάστημα της κοινής μας προσπάθειας και συνεργασίας.

Είμαι βέβαιος ότι το όραμα της δημιουργίας της νέας ισχυρής και πλήρως αναβαθμισμένης δασικής υπηρεσίας, του οποίου μαζί θέσαμε τις βάσεις, θα συνεχίσει να υλοποιείται και από τον διάδοχο μου στην Γενική Γραμματεία Στάθη Σταθόπουλο, δικαιώνοντας όλους εμάς που πιστέψαμε σε αυτό και το υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, προς όφελος του ιδιαίτερα μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Με αληθινή εκτίμηση και σεβασμό στο έργο σας

Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης

 


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: