Θ. Σκυλακάκης: Κίνητρα για να έχουμε μονίμως σημαντικούς πόρους για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών

Στη σημασία της πρόληψης όσον αφορά στην ορθολογική διαχείριση των δασών αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, σήμερα (27/7) το μεσημέρι.

«Ξεκινήσαμε βάζοντας πολύ σημαντικούς πόρους στην πρόληψη, από 20 εκατομμύρια το χρόνο, πήγαμε στα 100 εκατομμύρια, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης… Τα δάση μας επί δεκαετίες ήταν αφρόντιστα. Όχι όλα, κάποια στο Βορρά ήτανε και είναι φροντισμένα, γιατί έχουν δασικούς Συνεταιρισμούς. Στη Νότια Ελλάδα δεν υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «…έχουν γίνει διαχειριστικές μελέτες από τη Δασική Υπηρεσία, για σημαντικό αριθμό των δασών μας και είναι μία δουλειά που έγινε, κυρίως, από αυτή την κυβέρνηση. Μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Και υπάρχει -προσθέτω εγώ- και ανάγκη να μοντελοποιήσουμε, με κάποιο τρόπο, τον κίνδυνο των μεγάλων πυρκαγιών, που μπορούν να συμβούν και τί μπορούμε να κάνουμε για να χαράξουμε στρατηγικές γραμμές άμυνας… Τί χρειάζεται να γίνει; Καταρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα -διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία- να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε πως θα προετοιμαστεί και θα ανακοινωθεί από το φθινόπωρο ένα πλέγμα οικονομικών κινήτρων «…για να έχουμε, μονίμως, σημαντικούς πόρους για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία τα κίνητρα αυτά να οδηγήσουν σε πραγματικό αποτέλεσμα. Οπότε θέλει σωστό σχεδιασμό, αλλά το φθινόπωρο θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα βασικό πλαίσιο, με το οποίο να δοθούν πραγματικά κίνητρα για την πρόληψη στο δάσος… Ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι ότι, όταν βγαίνει η βιομάζα από ένα παραγωγικό δάσος, π.χ. του Βορρά και αξιοποιείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει μια υποχρέωση σε ένα άλλο μη παραγωγικό δάσος στο Νότο να γίνεται καθαρισμός», επισήμανε.

 


 ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: