Ανακοίνωση των Δασολόγων για τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές

Με αφορμή τις καταστρεπτικές πυρκαγιές υπαίθρου που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα φυσικά οικοσυστήματα, τις αγροτικές και αστικές περιοχές και στις ανθρώπινες υποδομές και αναφορικά με την συμμετοχή συναδέλφων δασικών υπαλλήλων στην προσπάθεια καταστολής τους, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) ανακοινώνει τα εξής:

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση όλων των δασολόγων στους συναδέλφους μας που υπηρετούν στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Κορινθία, στην Αχαΐα, στην Κέρκυρα, στη Μαγνησία, στην Εύβοια και στη Ρόδο, οι οποίοι συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή, με αυταπάρνηση και με ελάχιστα μέσα στον αγώνα που δίνουν όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας για την προστασία της πατρίδας μας από τις πυρκαγιές.

Επειδή είδαμε, όπως συνήθως, να διακινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά σχόλια σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, εκτός από την έκδοση σχετικών πυροσβεστικών κανονισμών και διατάξεων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πυροπροστασίας του δάσους, την οργάνωση περιπόλων, όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, την επιτήρηση των ,δασών με επίγεια και εναέρια μέσα, την κατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων, τη συνεργασία με άλλες αρχές και φορείς, τη φύλαξη της περιοχής όπου εξερράγη πυρκαγιά για τυχόν αναζωπυρώσεις, τα οπαία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους που αφορούν την εκτέλεση έργων πρόληψης, ολοκλήρωσαν το έτος 2022 το πρόγραμμα “Antinero” με πόρους του «ταμείου ανάκαμψης» προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι δράσεις του οποίου προβλέπεται να συνεχιστούν και εφέτος, με προϋπολογισμό 85 και πλέον εκατ. ευρώ (σ.σ αναθέσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ που εγιναν τον Ιούλιο), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές δράσεις πρόληψης σε διάφορες περιοχές της Χώρας.

Ειδικά δε για τη νήσο Ρόδο τονίζουμε ότι την άνοιξη του έτους 2023 ολοκληρώθηκαν έργα πρόληψης από το πρόγραμμα αυτό, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι φετινές πυρκαγιές έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα αίτια που τις προκάλεσαν ή η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού θα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Ομως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, τη μεγάλη ένταση ανέμων και την κατάσταση της υπαίθρου, η οποία παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με πολλές ακαθάριστες αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, που στην περίπτωση των πυρκαγιών συμβάλλουν στην ταχύτατη μετάδοση τους στα παρακείμενα δάση, σε οικίες εκτός σχεδίου και οικισμούς.

Στη βάση αυτή ζητάμε από την Κυβέρνηση να αξιολογήσει τα προβλήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού και κυρίως να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει επιτέλους ειδικούς επιστήμονες (δασολόγους και δασοπόνους) οι προσλήψεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και δασοφύλακες, δεδομένου ότι η τραγική υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα υποστήριξης της λειτουργίας τους, θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις δασικές Υπηρεσίες και σε πλήρη αδυναμία υλοποίησης όλων των αρμοδιοτήτων που ασκούν.

Η σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή σε επιχειρησιακό επίπεδο πιο αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα προστασίας της υπαίθρου και η ανάγκη αυτή προϋποθέτει την πλήρη αναθεώρηση των ρυθμίσεων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών του νόμου 2612/1998 που εκ του αποτελέσματος απέτυχε.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΔΔΥ

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Καιρός είναι να απευθυνθείτε στην Ελληνική Δικαιοσύνη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: