Μαργαρίτα Αριανούτσου: Το δάσος θα αναγεννηθεί στις καμένες εκτάσεις της Ρόδου (audio)

Όσο πιο απάτητο και άθικτο αφήσουμε το έδαφος που επλήγη από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, τόσο καλύτερα το δάσος θα αναγεννηθεί από τη φύση, δήλωσε στον Real Voice 99.5 και στη Ρένα Παυλάκη η ομότιμη Καθηγήτρια Οικολογίας & Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΕΚΠΑ, Μαργαρίτα Αριανούτσου.

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να μη συγκρίνουμε τη διάρκεια της δικής μας ζωής, με τη διάρκεια ζωής της φύσης που έχει τους δικούς της κανόνες. Έχουν καεί πάνω από 130.000 στρέμματα. Η φωτιά έχει περάσει και πάνω από άλλες καμένες περιοχές που ήταν σε αναγέννηση. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η διάρκεια ζωής του ανθρώπου δεν ταυτίζεται με τη διάρκεια ζωής ενός δάσους και πως είναι παραβίαση της φυσικής λειτουργίας να επιδιώκουμε να επιταχύνουμε διαδικασίες που ακολουθούν άλλους ρυθμούς προκειμένου εμείς να “ξαναδούμε” τα βουνά να πρασινίζουν γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κα Μαργαρίτα Αριανούτσου πρόσθεσε επίσης ότι: «Η εκτίμησή μου είναι ότι η φυσική αναγέννηση των καμένων πευκοδασών και θαμνωδών εκτάσεων θα συμβεί με πιθανότητα 90% απρόσκοπτα, εφόσον εμείς δεν μπούμε να “τσαλαπατήσουμε” το έδαφος που είναι ευάλωτο λόγω της απώλειας του οργανικού του περιεχομένου. Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές Natura. Επίσης δεν πρέπει να γίνουν μαζικές κοπές των δέντρων. Το έδαφος είναι ευάλωτο στην πίεση. Το κάνουμε πιο επιρρεπές σε αυτή την περίπτωση. Αφού κηρυχτούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις (δηλαδή ότι θα παραμείνουν δάσος) και απαγορευτεί αυστηρά η βόσκηση, πρέπει να γίνει αποτύπωσή τους με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και να εντοπιστούν τα ευάλωτα σημεία εντός της περιμέτρου τους. Αυτά μπορεί να είναι θέσεις που έχουν καεί στο κοντινό παρελθόν, θέσεις με έντονη κλίση στις οποίες η σφοδρότητα καύσης ήταν μεγάλη και ενδεχομένως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιφανειακή απορροή και διάβρωση του εδάφους μετά από έντονη βροχόπτωση. Στις πρώτες χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός για την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης ενώ στις δεύτερες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της επιφανειακής απορροής αλλά και διάβρωσης». 

Επιπλέον, σημείωσε ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων κι έντονων πλημμυρικών φαινομένων, είναι πιθανόν να προκληθεί παράσυρση των σπόρων/κουκουναριών κλπ στην αναγέννηση των δασικών εκτάσεων μέσα από τα καμένα.

Πηγή: realvoice995.gr



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: