Αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι στον Έβρο

Σύμφωνα με στοιχεία των Δασικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου:

  1. το οδικό δίκτυο εντός της περιμέτρου της καμένης έκτασης ανέρχεται σε 3.105 χλμ.
  2. Το ποσοστό διάνοιξης οδικού δικτύου των δασών του Έβρου ανέρχεται σε 30 m/ha όταν το μέσο ποσοστό διάνοιξης κυμαίνεται ανάλογα με την μορφολογία και το δασικό είδος μεταξύ 20-25 m/ha. Το ελαφρώς αυξημένο ποσοστό διάνοιξης για την περιοχή του Έβρου οφείλεται στην συνεχή διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών από την δεκαετία του 1960 (Το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης ήταν από τα πρώτα Δασαρχεία Προτύπου Δασοπονίας -1959).
  3. Αναφορικά με τις αντιπυρικές ζώνες αυτές χρησιμοποιούνται σε εύφλεκτα είδη (κωνοφόρα) της χαμηλής ζώνης και διακόπτουν την συνέχεια του δάσους δίνοντας την δυνατότητα στις δυνάμεις κατάσβεσης να στήσουν ζώνες άμυνας.
  4. Στην πυρκαγιά του Έβρου εντός της περιμέτρου της φωτιάς υπάρχουν πάνω από 200 αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 350 περίπου χιλιομέτρων. Η συντήρηση και των ζωνών και των δρόμων ήταν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο λόγω της έκτακτης χρηματοδότησης τα τελευταία δύο χρόνια με τα προγράμματα Antinero I και II.
  5. Όλα τα ανωτέρω μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν οποιονδήποτε ειδικό ή μη με απλή θέαση του προγράμματος Google Earth.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας επειδή ζούμε στην εποχή της παραπληροφόρησης και της ταχύτητας έκφρασης πρόχειρης άποψης.
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: