Δασικές Υπηρεσίες Έβρου: Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας 1,43 εκ. €

Από τις εργασίες στο «Νοτίο» δασικό σύμπλεγμα του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης (© Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ N. ΕΒΡΟΥ

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,43 εκ. €

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, τα Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών N. Έβρου ξεκίνησαν την υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας σε τέσσερα Δασικά Συμπλέγματα της Π.Ε. Έβρου.  Συγκεκριμένα:

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: εντός του «Νοτίου» Δασικού συμπλέγματος

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ: εντός των δασικών συμπλεγμάτων «Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου» και «Δερείου – Δαδιάς – Αισύμης»

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: εντός του δασικού συμπλέγματος «Τριγώνου Ορεστιάδας»

Τα συγκεκριμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,43εκ.€, αποτελούν μέρος του Εθνικού Προγράμματος προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το Υ.Π.ΕΝ., με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αποτελούν μέρος του «Σχεδίου Προστασίας Δασών», που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας, όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ., με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022. Στη συμβασιοποίηση συμβάλουν το ΤΑΙΠΕΔ και η Γενική Γραμματεία Δασών. Τα έργα έχουν χαρακτήρα πρόληψης και προκαταστολής των δασικών πυρκαγιών και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Αυγούστου.

Από τις εργασίες στο «Νοτίο» δασικό σύμπλεγμα του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης (© Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης)

Ειδικότερα, οι εργασίες που προβλέπονται είναι:

  • Εντός του « Νοτίου» δασικού συμπλέγματος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, γίνονται ήδη δασοκομικοί χειρισμοί (καθαρισμοί, αραιώσεις, κλαδεύσεις), τα παραγόμενα υπολείμματα των οποίων θα συγκεντρωθούν στους δασικούς δρόμους, θα θρυμματιστούν με κατάλληλο μηχάνημα και θα διασκορπιστούν μέσα στις συστάδες του συμπλέγματος. Οι εργασίες θα γίνουν σε έκταση 2.230,64 στρ. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 979.306,57 €.
  • Εντός των δασικών συμπλεγμάτων «Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» και «Δερείου Δαδιάς – Αισύμης» του Δασαρχείου Σουφλίου γίνεται ισοπέδωση και διαμόρφωση σε 2.432 στρ. καταστρώματος δασικών δρόμων και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών έκτασης4.187 στρ. Επίσης, θα γίνει καθαρισμός τάφρων σε συνολικό μήκος δρόμου 136χλμ. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 391.090,00 €.
  • Εντός του δασικού συμπλέγματος «Τριγώνου – Ορεστιάδας» του Δασαρχείου Διδυμοτείχου γίνεται ισοπέδωση – μόρφωση σε έκταση 706 στρ. καταστρώματος δασικών δρόμων και καθαρισμός – μόρφωση τάφρου σε συνολικό μήκος δρόμου 138 χλμ. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 62.070,46 €.

Με τα ανωτέρω έργα ενισχύεται η αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Π.Ε Έβρου και θωρακίζεται περαιτέρω η ευρύτερη περιοχή από τις δασικές πυρκαγιές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης

 

 ΚατηγορίεςΈργα - Προκηρύξεις, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: