Ενα από τα 10 μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση και παρέμβαση στις πυρκαγιές που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την Πέμπτη ήταν και η πρόσληψη 1.000 πυροσβεστών και 500 δασικών υπαλλήλων. Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει με φόντο τα χιλιάδες καμένα στρέμματα ανά την επικράτεια από τις μεγα-πυρκαγιές που ξέσπασαν αυτό το καλοκαίρι και, ενόψει του επικείμενου απολογισμού για την αντιπυρική περίοδο αναφορικά με το τι πήγε λάθος και τι χρήζει βελτίωσης, στο τραπέζι του διαλόγου έχει ήδη αρχίσει να τίθεται το πού πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση μελλοντικά: Στην καταστολή ή στον τομέα της πρόληψης;
Περισσότεροι πυροσβέστες ή περισσότεροι δασολόγοι είναι το μυστικό, εν μέσω κλιματικής κρίσης, για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων; Στο συγκεκριμένο ερώτημα απαντούν, μέσα από το ρεπορτάζ της Μαρίας Μουρελάτου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Τσίγκας και ο πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Νικόλαος Μπόκαρης.
Κομβικής σημασίας η ενίσχυση του μηχανισμού της δασοπυρόσβεσης
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΓΚΑ
Η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα που θα επιφέρει την επιθυμητή αποτελεσματικότητα όλου του μηχανισμού. Ηδη έχουν προηγηθεί 500 νέες προσλήψεις σε προσωπικό που στελέχωσαν τη νεοσύστατη ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) με περιφερειακή διασπορά ανά την επικράτεια, καθώς και 125 αξιωματικών ειδικών καθηκόντων (επιστημονικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων), οι οποίοι υποστηρίζουν διοικητικά το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και δίνουν τη δυνατότητα σε αντίστοιχους πυροσβέστες να απελευθερωθούν και να δρουν στο πεδίο των πυρκαγιών. Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται κάθε χρόνο μέσω πανελληνίων εξετάσεων με περίπου 200 πυροσβέστες και αξιωματικούς, έπειτα από αντίστοιχη εκπαίδευση στις σχολές του. Η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για την πρόσληψη 1.000 πυροσβεστών και 500 δασολόγων αποτελεί απόφαση που θα προσδώσει εύρος στις επιστημονικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις ταυτόχρονα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν από το πλήθος ενάρξεων δασικών πυρκαγιών, όπου κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγαλύτερη ένταση με μέγιστη δυναμική, είναι κομβικής σημασίας η περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού της δασοπυρόσβεσης. Τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση. Η κλιματική κρίση είναι η σκληρή πραγματικότητα για όλον τον κόσμο αλλά και για την πατρίδα μας και απασχολεί πλέον την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Ολες αυτές οι δυσκολίες αποτυπώνονται από εμάς που καθημερινά είμαστε στο πεδίο των πυρκαγιών. Οσον αφορά τους δασολόγους επιστήμονες που θα ενισχύσουν τον μηχανισμό, το επικροτούμε και το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, αφού θα ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης σε πρώτο στάδιο, αλλά και της καταστολής σε δεύτερο χρόνο. Οι νέοι δασολόγοι σε συνδυασμό με τους ήδη 353 υπάρχοντες δασολόγους και δασοπόνους (αξιωματικούς και πυροσβέστες) θα θωρακίσουν περαιτέρω την ασπίδα προστασίας και θα δημιουργήσουν το πλέγμα εκείνο που θα μειώσει τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Επιπλέον, με τα ανωτέρω θα εξασφαλιστεί η αμεσότερη απόκριση και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε συμβάντος που είναι το αποτέλεσμα της ολοένα εντονότερης κλιματικής αλλαγής που πλέον φαίνεται ότι θα βιώνουμε όλες τις εποχές κάθε έτους. Επίσης θα μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας του πυροσβεστικού προσωπικού και θα καλύπτονται κενά των πυροσβεστικών σταθμών και κλιμακίων που καθημερινώς καλούνται να επεμβαίνουν σε ποικίλα συμβάντα του ελλαδικού χώρου. Βέβαια, η ενσωμάτωση θα γίνει σταδιακά, αφού οι νέοι πυροσβέστες θα πρέπει να ολοκληρώσουν την απαραίτητη εκπαίδευση η οποία θα τους καταστήσει ικανούς να επιχειρούν και να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας και να μπορούν να ανταποκρίνονται με επαγγελματισμό και αξιοπιστία στο καθήκον το οποίο θα επιτελούν.
Να αναλυθεί η αναγγελία πρόσληψης 500 υπαλλήλων
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΚΑΡΗ
Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό εκφράζουμε τον προβληματισμό μας. Με τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αλλάζει το επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί εκεί έγκειται το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, ο εφοδιασμός της Πολιτικής Προστασίας με drones, οι αισθητήρες θερμοκρασίας και τα δορυφορικά συστήματα αποτελούν βελτιώσεις που όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ήταν στη διάθεσή μας και τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτά ανακοινώνεται ο δείκτης κινδύνου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εξάλλου, μπορούμε και σήμερα να αξιοποιήσουμε για τον ίδιο σκοπό τα εναέρια μέσα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα αξιοποίησης επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Η αναγγελία για ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται με τον προγραμματισμό εκτέλεσης έργων πρόληψης στο μέλλον και όχι με την ταχύτητα εκτέλεσής τους, όποτε και αν αυτά ξεκινήσουν. Υπενθυμίζουμε ότι και την τρέχουσα περίοδο υπήρχαν διαθέσιμα 86 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα antinero ΙΙ για έργα πρόληψης, τα οποία για τους ίδιους λόγους ταχύτητας ανέλαβε να υλοποιήσει, μέσω αναθέσεων, το ΤΑΙΠΕΔ. Τα έργα αυτά στο τέλος του Ιουλίου δεν είχαν ξεκινήσει, με όλη τη σημασία που έχει αυτή η καθυστέρηση. Η αναγγελία για πρόσληψη 1.000 πυροσβεστών και 500 δασικών όλων των ειδικοτήτων και η αύξηση του εποχικού προσωπικού κατά 1.200 άτομα θα έπρεπε να αναλυθεί περισσότερο. Αυτό διότι για το μεν Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί αναγγελία μονιμοποίησης 1.000 εποχικών από τους ήδη υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Σώμα – οι οποίοι απασχολήθηκαν και φέτος –, ενώ, αντίστοιχα, η ανακοίνωση για πρόσληψη 500 δασικών υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων μάλλον θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο σε ποιες ειδικότητες αναφέρεται, αν αφορά νέες προσλήψεις που θα προχωρήσουν κατ’ εξαίρεση των διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη μέσω του ΑΣΕΠ και με ποιον τρόπο οι νεοπροσλαμβανόμενοι δασικοί υπάλληλοι θα συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης, δεδομένου ότι δεν έχουν σχετικές αρμοδιότητες. Επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί πώς ο «χειμερινός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος» θα συμπεριλάβει δράσεις πρόληψης, δεδομένου ότι οι δράσεις αυτές είναι αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας και απαιτείται η σύνταξη και έγκριση των σχετικών μελετών από τη Δασική Υπηρεσία. Εκτός αν αποφασίστηκε οι παρεμβάσεις να γίνονται χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις του νόμου. Η εξαγγελία επίσης για αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων την επόμενη διετία θα πρέπει να εξηγηθεί αν αποτελούν νέες ή αν εντάσσονται στον ήδη εκτελούμενο προγραμματισμό στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδασώσεων για το οποίο είναι γνωστή η δυσκολία – για διαφόρους λόγους – εξεύρεσης εκτάσεων προς αναδάσωση. Η τελική αξιολόγησή μας για τα μέτρα που αναγγέλθηκαν είναι ότι μάλλον δεν έχουν γίνει αντιληπτά τα αίτια της επέκτασης όλων σχεδόν των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα, ανεξάρτητα από το αίτιο που τις προκάλεσε, αλλά ούτε και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (4/9/23)
ΚατηγορίεςΑπασχόληση, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις