Ανάγκη άμεσης διενέργειας διαγωνισμού για επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών

Την άμεση και κατά απόλυτη προτεραιότητα έκδοση των αποτελεσμάτων (προσωρινών και οριστικών) των διοριστέων Δασολόγων και Δασοπόνων (σύμφωνα με τις αριθμ. 3ΓΒ και 2ΓΒ έτους 2023 Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ) και παράλληλα την πρόταξη προκήρυξης ενός νέου διαγωνισμού ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά από τους μη επιτυχόντες ΠΕ Δασολόγους και κυρίως ΤΕ Δασοπόνους, του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022, λόγω της επιτακτικής ανάγκης ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών, ζητά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως τονίζει στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στην Υπουργό Εσωτερικών και στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, το αντικείμενο των δασικών υπηρεσιών, που από άποψη έκτασης φθάνει στο 95% περίπου της συνολικής επιφάνειας της χώρας, εποπτεύεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, με τέσσερις (4) θεματικές Διευθύνσεις και δεκαπέντε (15) Τμήματα, σε δε περιφερειακό επίπεδο από τις επτά (7) Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής της χώρας, μέσω των οικείων Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και από:

  • Τρεις (3) Διευθύνσεις Αναδασώσεων
  • Πενήντα τέσσερις (54) Διευθύνσεις Δασών Νομών (23 Διευθύνσεις άνευ Δασαρχείων και 31 Διευθύνσεις μετά Δασαρχείων),
  • Ογδόντα (80) Δασαρχεία,
  • Διακόσια ενενήντα επτά (297) Δασονομεία και
  • Χίλια εκατόν δέκα τέσσερα (1114) Δασοφυλάκεια.

Σε επίπεδο προσωπικού των δασικών υπηρεσιών από άποψη των κρίσιμων ειδικοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίοι διορισμοί έγιναν πριν από είκοσι τρία (23) περίπου έτη, διαμορφώνεται περίπου ως εξής:
ΠΕ Δασολόγοι : 500
ΤΕ Δασοπόνοι : 370

Κατά μέσο όρο σήμερα σε κάθε Δασαρχείο/Διεύθυνση Δασών αντιστοιχούν τέσσερις (4) Δασολόγοι και τρεις (3) Δασοπόνοι. Κάθε Δασολόγος καλείται σήμερα να διαχειριστεί έκταση περίπου 385.000 στρμ, με βάση το επιστημονικό πεδίο γνώσης του. Στην πραγματικότητα υπάρχουν Δασικές Υπηρεσίες με κανέναν ή το πολύ έναν Δασολόγο/Δασοπόνο.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών αναμένεται να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί πολύ μεγάλο ποσοστό του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού των εν λόγω ειδικοτήτων.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, «λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα έργα αιχμής, πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα μας αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται πλέον να διαδραματίσουν οι δασικοί υπάλληλοι τόσο στο έργο της αντιπυρικής προστασίας και ειδικότερα στο πεδίο της δασοπυρόσβεσης, όσο και στην αντιπλημμυρική προστασία μέσω των έργων ορεινής υδρονομίας, αναδεικνύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η κρίσιμη χρονική συγκυρία για την επιτυχή υλοποίηση όλων αυτών.

Κατά συνέπεια όλων των παραπάνω, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα να εκδοθούν τα αποτελέσματα (προσωρινά και οριστικά) των διοριστέων Δασολόγων και Δασοπόνων (σύμφωνα με τις αριθμ. 3ΓΒ και 2ΓΒ έτους 2023 Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ) και παράλληλα να προταχθεί η προκήρυξη ενός πολύ σύντομου από άποψη διαδικασίας διαγωνισμού, ώστε να καλυφθούν τα κενά από τους μη επιτυχόντες ΠΕ Δασολόγους και κυρίως ΤΕ Δασοπόνους, του κατά το προηγούμενο έτος γραπτού διαγωνισμού

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab


ΚατηγορίεςΑπασχόληση, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading