Διευκρινίσεις για την έννοια του όρου «ακίνητο» και τον υπολογισμό της αξίας εξαγοράς

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Α.Π. 134454 ΕΞ 2025), δίνονται κρίσιμες διευκρινίσεις σχετικά με την έννοια του όρου «ακίνητο» και τον υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 5024/2023, ο οποίος θεσπίζει ειδική διαδικασία δικαστικού συμβιβασμού σε περιπτώσεις διεκδικήσεων του Δημοσίου επί ακινήτων εντός του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιος Τσιούρας, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση ερμηνεύεται ως μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία πολιτών που απέκτησαν ακίνητα μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2003 βασιζόμενοι στις εγγραφές του Κτηματολογίου. Όπως σημειώνεται, η ρύθμιση στηρίζεται στις αρχές της δημόσιας πίστης και του τεκμηρίου ακριβείας των κτηματολογικών εγγραφών.

Ως προς το τίμημα της εξαγοράς, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης κτίσματος στο ακίνητο, η αξία εξαγοράς αυξάνεται κατά 25%. Ο προτεινόμενος από την εγκύκλιο τύπος υπολογισμού είναι:

Υπολογισμός τιμήματος εξαγοράς (σύμφωνα με την εγκύκλιο 134454 ΕΞ 2025):

Σε περίπτωση ύπαρξης κτίσματος στο ακίνητο, το τίμημα εξαγοράς υπολογίζεται ως εξής:

(Αντικειμενική αξία γηπέδου ή οικοπέδου) ÷ 2 × 125%

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνευτική προσέγγιση του όρου «ακίνητο», όπως αυτή αναπτύσσεται στο έγγραφο. Αν και στον ν. 5024/2023 ο όρος αυτός ορίζεται με αναφορά στο άρθρο 948 του Αστικού Κώδικα, η εγκύκλιος υποστηρίζει ότι για την εφαρμογή του άρθρου 18 θα πρέπει να ερμηνεύεται ως οικόπεδο ή γήπεδο. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται, μια διαφορετική προσέγγιση θα οδηγούσε, κατά την άποψη του συντάκτη της εγκυκλίου, σε δυσανάλογο τίμημα και θα αναιρούσε τον σκοπό της νομοθετικής ρύθμισης.

Η εγκύκλιος ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι η αποδοχή σχετικών αιτημάτων εξαγοράς, με βάση την ερμηνεία που προτείνεται, είναι «σύμφωνη με το πνεύμα της νομοθεσίας» και την ανάγκη ενίσχυσης της συναλλακτικής ασφάλειας.

Σχετικό αρχείο:
Εγκ. ΥΠΕΘΟΟ 134454/2025/29.07.2025 (ΑΔΑ: ΑΔΑ: 9ΥΗΑΗ-ΦΥΚ) Έννοια όρου «ακίνητο» και προσδιορισμός αξίας εξαγοράς σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 5024/2023


Categories: Νομοθεσία

Tags: , ,