Tα όμορφα άλση όμορφα… κόβονται !

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βασίλης Τασόπουλος

Επανακάμπτει δυναμικά λόγω της κρίσης ένας ξεχασμένος, από την εποχή της Κατοχής, κίνδυνος για τα δάση: η παράνομη υλοτομία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην “Αυγή” της Κυριακής ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, “τα πάρκα του Πειραιά και τα τριγύρω βουνά ήταν μέχρι την Κατοχή καταπράσινα. Στην περίοδο 1941-44 οι εξαθλιωμένοι πολίτες έκοψαν όλα τα δέντρα για να ζεσταθούν. Να μην φτάσουμε σε αντίστοιχες καταστάσεις…”. Στο στόχαστρο των λαθροϋλοτόμων μπήκαν για πρώτη φορά άλση και περιαστικά δάση της Αττικής. Σε αυτοψία που πραγματοποιήσαμε σε δύο σημεία που υπήρξαν καταγγελίες, στο Πάρκο του Αγίου Φιλίππου, στη Νίκαια αλλά και σε δασική έκταση, δίπλα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Φρεσκοκομμένοι κορμοί πεύκων και κέδρων που έβγαζαν ακόμη ρετσίνι! “Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας πήραν έως και τα… κορμοδέματα που είχαμε τοποθετήσει για να συγκρατούνται τα νερά της βροχής και άλλα φερτά υλικά”, μας αποκαλύπτει ο Παύλος Μπίχτας, αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη.Ο Στέλιος Σούλιος είναι δασοπόνος, με μεταπτυχιακό στη διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι προϊστάμενος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιερά Οδό. Όπως μας αποκαλύπτει, “στο Δασαρχείο Αιγάλεω υπάρχουν ήδη δέκα καταγγελίες για παράνομη λαθροϋλοτομία στα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο Όρος. Οι καταγγελίες αφορούν παρατηρήσεις πολιτών είτε για θορύβους αλυσοπρίονων μέσα στο δάσος είτε για ημιφορτηγά φορτωμένα με ξύλα από δασικούς δρόμους, είτε από άμεσες παρατηρήσεις, που κάποιος βλέπει κάποιον να κόβει ένα δέντρο. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πως οι λαθροϋλοτόμοι κόβουν τους κορμούς και αφήνουν τα κλαδιά μέσα στο δάσος, πράγμα που αποτελεί κίνδυνο για τους θερινούς μήνες”.

Στους περισσότερους νομούς της χώρας παρατηρούνται κρούσματα λαθροϋλοτομίας. Από τη μια οι άδειες τσέπες, εξαιτίας της ανεργίας και των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων, από την άλλη οι τσουχτερές τιμές των καυσόξυλων, από 120 ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα έως και 200 ευρώ τον τόνο στην Αθήνα, έχουν αναγκάσει ορισμένους να πάρουν τα… αλυσοπρίονα, με σκοπό οι κομμένοι κορμοί να γίνουν δωρεάν κούτσουρα για τις ξυλόσομπες και τα τζάκια τους. “Βιώνοντας μια πρωτόγνωρη κρίση και αν φανταστείτε πως οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν καίνε πλέον πετρέλαιο αλλά καυσόξυλα, καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι κανείς να μπει στον πειρασμό, όταν γύρω του υπάρχουν τόσα δέντρα” μας εξηγεί ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας.

Συναγερμός πάντως έχει σημάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, στην τελευταία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι απαιτείται ακόμη καλύτερος συντονισμός και πιο αποτελεσματική δράση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Δασαρχεία, την Πυροσβεστική. Επίσης ζήτησε εντατικοποίηση των τακτικών, αιφνιδιαστικών και επιλεκτικών ελέγχων από μικτές ομάδες των συναρμόδιων φορέων, καθώς και την αυστηροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

πηγή: Αυγή της Κυριακής

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/12/2012ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Υλοτομίες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: