Αμολούν οι οικολόγοι φίδια στα δάση; Η … κατάρρευση ενός διαδεδομένου αστικού μύθου!

oxia

Τα όρια του αστικού μύθου αγγίζει η πεποίθηση πολλών κατοίκων, κυρίως επαρχιακών πόλεων, ότι οικολόγοι αμολούν … φίδια σε δασικές περιοχές και κυρίως οχιές!

Την άποψη αυτή επιχειρεί να καταρρίψει ο Ηλίας Στραχίνης, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας, ο οποίος με την… εις άτοπον απαγωγή αποδεικνύει ότι είναι αδύνατον να ισχύει κάτι τέτοιο. “Ας υποθέσουμε ότι μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα διαπιστώνει πως ο πληθυσμός των φιδιών μιας περιοχής είναι μικρός και αποφασίζει να τον αυξήσει, απελευθερώνοντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτά. Θα πρέπει λοιπόν να συλλέξει αρκετά άγρια φίδια και κρατώντας τα αιχμάλωτα σε ειδικές εγκαταστάσεις να περιμένει τους γόνους” εξηγεί ο κ. Στραχίνης σε άρθρο του που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα http://www.herpetofauna.gr.

“Για να ξεκινήσει λοιπόν μία τέτοια διαδικασία”, συνεχίζει, “είναι αναγκαίο να συλλεχθούν από τη φύση αρκετά άτομα και να αιχμαλωτιστούν, κάτι που όμως είναι παράνομο στη χώρα μας”. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Στραχίνη, είναι άκρως αντι-οικολογικό να αφαιρεί κανείς ζώα μαζικά από μία περιοχή, διότι έτσι μειώνει σε αριθμό τον πληθυσμό του είδους που συλλέγει και θέτει σε κίνδυνο τη γενική ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής, αφού διαταράσσεται η τροφική αλυσίδα σημαντικά.

Ακόμα και αν κάποιος ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, με ειδικές άδειες από το κράτος, θα πρέπει, εκτιμά ο κ.Στραχίνης, να κρατήσει τα αιχμάλωτα φίδια σε κατάλληλες εγκαταστάσεις για να αναπαράγονται και να δίνουν όλο και περισσότερους γόνους. Όμως, τα άγρια φίδια, όταν περιορίζονται σε τεχνητά περιβάλλοντα, κυριεύονται από το στρες της αιχμαλωσίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρουσιάζουν ασθένειες, άρνηση τροφής και θνησιμότητα σε μεγάλα ποσοστά, πόσω μάλλον διάθεση για αναπαραγωγή.

“Συμπερασματικά, ένα τέτοιο εγχείρημα θα οδηγούσε σε λιγότερους απογόνους απ’ ό,τι στην περίπτωση που τα φίδια αφήνονταν στο φυσικό τους περιβάλλον και αναπαράγονταν φυσικά” τονίζει.

Ας υποθέσουμε πάλι, ότι όλα τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και εν τέλει, αυτή η ομάδα ανθρώπων, έχει αποκτήσει έναν σημαντικό αριθμό φιδιών από ελεγχόμενες αναπαραγωγές και αποφασίζει τελικά να τα απελευθερώσει. “Το γεγονός που αναιρεί και αυτήν την υπόθεση – εξηγεί στο άρθρο του ο κ. Στραχίνης – είναι ότι και πάλι, η μαζική απελευθέρωση ζώων σε μία περιοχή, και ειδικά ειδών που δεν απαντούν σε αυτήν, είναι πράξη αντι-οικολογική, αφού διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος. Συγχρόνως, αν σε μία περιοχή ο αριθμός των φιδιών είναι μικρός, που σημαίνει ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές γι’ αυτά (μειωμένη τροφή, ελάχιστες κρυψώνες κτλ), μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δυσχερέστερες θα γίνουν όταν τις μοιραστούν με περισσότερα φίδια”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Στραχίνης διαπιστώνει ότι ακόμα και οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου υιοθετούν την άποψη περί “οικολόγων που αμολούν φίδια”, δεν γνωρίζουν τα είδη των ερπετών και έχουν μεγάλο μένος απέναντι στα φίδια.

“Κάνουμε κατά καιρούς ενημερωτικά σεμινάρια σε σώματα ασφαλείας και σε φορείς διαχείρισης αλλά, ίσως, θα έπρεπε να γίνονται και σε αγρότες” επισημαίνει.

“Αλλωστε”, συμπληρώνει, “οι συνθήκες ενός οικότοπου (διαθέσιμοι πόροι, ανταγωνιστές, θηρευτές, κλιματικές συνθήκες, κρυψώνες κτλ) είναι αυτές που καθορίζουν τα μεγέθη των πληθυσμών των διάφορων ειδών και έτσι, όσες απελευθερώσεις και να γίνονται, οι αριθμοί ισορροπούν και πάλι στους αρχικούς πολύ σύντομα”.

“Επίσης, τα ζώα εκτροφής, επειδή δεν υφίστανται φυσική επιλογή, εκφυλίζονται και μεταφέρουν μεταλλάξεις κληρονομικά στους απογόνους τους γι΄αυτό, αν αναμειχθούν με άγριους πληθυσμούς, τους υποβαθμίζουν γενετικά. Αυτό ονομάζεται και ‘γενετική μόλυνση’ και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη θνησιμότητα στον πληθυσμό που αναμείχθηκε, οπότε οδηγεί σε ακόμα μικρότερους αριθμούς, ίσως και από τους αρχικούς” καταλήγει το μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας, σε μια προσπάθεια να διαρραγεί ο στέρεος μύθος των φιδιών που απελευθερώνονται στα δάση…

Πηγή: «Κέρδος»

—————————————————————————–

Κι ένα περιστατικό που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2013 όπως περιγράφεται σε Δελτίο Τύπου της Δ΄ΚΟΜΑΘ

Εντοπίσθηκαν 2 άτομα στο νομό Κιλκίς που απελευθέρωναν φίδια!

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει ένα περιστατικό στο νομό Κιλκίς, όπου εντοπίσθηκαν δύο άτομα που στο όχημά τους είχαν κλουβιά με διάφορα ερπετά!

Συγκεκριμένα ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς δέχθηκε καταγγελία από πολίτη για κίνηση οχήματος σε αγροτική περιοχή του νομού, με τρόπο που γέννησε υποψίες. Ο θηροφύλακας όντως εντόπισε και σταμάτησε το αυτοκίνητο για έλεγχο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ενώ στο πορτ παγκάζ υπήρχαν φίδια μέσα σε ειδικές κλούβες.

Οι επιβαίνοντες στο όχημα ισχυρίστηκαν ότι έχουν άδεια από το Υπουργείο για απελευθέρωση φιδιών, την οποία και επέδειξαν στον αρμόδιο θηροφύλακα. Ο θηροφύλακας κράτησε τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του οχήματός τους και ενημέρωσε με έγγραφη αναφορά άμεσα τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κιλκίς και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ).

Κατόπιν υπηρεσιακά η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ ενημέρωσε εγγράφως τη Δασική Υπηρεσία (Δασαρχείο Κιλκίς και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης), το ΥΠΕΚΑ (Δ/νση  Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας), την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Αστυνομία.

Το περιστατικό όμως δημιουργεί έντονα ερωτηματικά καθώς το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ προφορικώς δηλώνει ότι ουδέποτε έχει δώσει τέτοια άδεια, αλλά  παρόλα τα δύο έγγραφα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ (από τον Μάιο του 2013) ακόμα δεν έχει στείλει γραπτή απάντηση. Η Αστυνομία επίσης ενημέρωσε ότι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος δεν αντιστοιχεί στον τύπου αυτοκίνητου που επέβαιναν τα δύο άτομα.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες αρκετών κατοίκων της υπαίθρου για αυξημένα περιστατικά εμφάνισης φιδιών στις περιοχές τους.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη του, ενώ μετά τη γραπτή διαβεβαίωση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ύπαρξη ή όχι άδειας θα προβεί στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και πολλές φορές κατά το παρελθόν υπήρξαν υποψίες για παρόμοιες συμπεριφορές αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν άτομα και συντάχθηκε έγγραφη αναφορά από αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο.

Πηγή: www.hunters.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading