Ω, γνήσιο έλατο!

 | www.metropolispress.gr

Χωρίς φόβο, σας δηλώνω ότι είμαι ένας από αυτούς που κάθε χρόνο αγοράζουν αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην προσπάθειά μου να δώσω δημοσίως ένα τέλος στις αστήρικτες και άδικες κατηγορίες κατά της αγοράς αληθινού χριστουγεννιάτικου δέντρο, σας παραθέτω το περιεχόμενο της συζήτησής μου με τον Δημήτρη Μαλανδρή. Εναν παραγωγό χριστουγεννιάτικων δέντρων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που εδώ και πολλά χρόνια κατεβαίνει τέτοιες μέρες στην Αθήνα για να πουλήσει τα δέντρα του στο Πεδίον του Αρεως. 

«Εδώ πρωτοκατέβηκε ο πατέρας μου πριν από 35 χρόνια. Τότε γινόταν χαμός από παραγωγούς. Τώρα είμαστε πέντε όλοι κι όλοι. Μένουμε εδώ στα τροχόσπιτα. Καθόμαστε μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων και μετά γυρίζουμε σπίτια μας», αρχίζει να μου αφηγείται, ενώ εγώ πηγαίνω την κουβέντα στο ψητό… «Δεν κόβουμε όπου βρούμε, ό,τι βρούμε. Εχουμε συγκεκριμένα και οριοθετημένα χωράφια, όπου πριν πολλά χρόνια φυτέψαμε έλατα», μου εξηγεί ο Δημήτρης Μαλανδρής προχωρώντας στη διαδικασία: «Εχουμε τα μεγάλα δέντρα, δέκα με δώδεκα μέτρα, που μας δίνουν τους σπόρους. Τρία τέσσερα χρόνια αφού φυτέψουμε, βγάζουμε τα δεντράκια και τα κρατάμε για δυο τρία χρόνια στο σακουλάκι στο φυτώριο, μετά τα παίρνουμε και τα ξαναφυτεύουμε στο χωράφι, όπου μένουν άλλα έξι χρόνια περίπου.

xristougeniatika dentra

Περνάνε δηλαδή δέκα με δώδεκα χρόνια για να γίνει ο σπόρος ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κανονικού μεγέθους. Μόλις γυρίσω στον Ταξιάρχη, θα πάω να φυτέψω νέο σπόρο, αλλά και να φυτέψω δέντρα από το φυτώριο στο χωράφι, στις κενές θέσεις. Ετσι συνεχίζεται η αλυσίδα και τα χωράφια μας δεν μένουν ποτέ χωρίς δέντρα. Τα πήραμε χωράφια άδεια και τα έχουμε κάνει δάση. Χορτολίβαδα ήταν, αφού λόγω υψομέτρου δεν ευδοκιμεί τίποτε άλλο. Εμείς φτιάχνουμε, δεν χαλάμε. Τα ποτίζουμε, τα καθαρίζουμε, κάθε μέρα είμαστε εκεί».

Κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, τον ρωτάω αν υπάρχει κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές. «Μας ελέγχει το Δασαρχείο, πριν κόψεις δέντρα, δηλώνεις στο δασαρχείο τον ακριβή αριθμό δέντρων που θέλεις να κόψεις από το χωράφι σου. Τον εγκρίνουν και μόνο τόσα κόβονται. Τους βάζουν σφραγίδα και 1η Δεκεμβρίου μας δίνουν άδεια μεταφοράς».

Η κουβέντα τελειώνει και κοιτάζοντας γύρω μου διαπιστώνω ότι υπάρχουν δέντρα σε ό,τι μέγεθος και τιμή θέλεις! Μήπως ήρθε ο καιρός να αφήσεις το πλαστικό σου δέντρο στο πατάρι και να κάνεις αληθινά Χριστούγεννα;

www.metropolispress.grΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: