Τσιμέντο η παρθένα περιοχή της Κασσιόπης

kassiopi

Το υπεράνω κάθε χωροταξικού και πολεοδομικού κανόνα “Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων”, κατά το Μεσοπρόθεσμο, μετατρέπουν ένα παρθένο παραλιακό και δασικό κομμάτι της Κέρκυρας σε τουριστικό χωριό και υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το Μαρούσι, και όχι μόνον, με προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων (Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης). Τα δύο ακίνητα έχει ήδη εκχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες για έναν αιώνα.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 406/15 Νοεμβρίου 2013, με το οποίο εγκρίνεται το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης και καθορίζονται χρήσεις γης και όροι δόμησης, η εκτός σχεδίου έκταση 447 στην Κασσιόπη, η οποία συνορεύει με δύο μικρούς υγροτόπους που προστατεύονται από τη νομοθεσία, σπάει στα δύο.

Στο ένα κομμάτι έκτασης 182 στρεμμάτων επιτρέπεται η δημιουργία “παραθεριστικού – τουριστικού χωριού” και ξενοδοχείου. Θεσπίζεται συντελεστής δόμησης 0,2 στο σύνολο της έκτασης, με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 50%, στο σύνολο πάλι της έκτασης. Το κτήριο του ξενοδοχείου και τα κτήρια των υποδομών εστίασης και αναψυχής τοποθετούνται πάνω στο κύμα, σε “απόσταση 50 μέτρων τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού, τα δε κτήρια κατοικίας και λοιπά κτήρια σε απόσταση 30 μέτρων τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού”.

Όπως είναι γνωστό το ΣτΕ, με την πλούσια νομολογία του, έχει αποφανθεί ότι για την προστασία των ευαίσθητων παράκτιων οικοσυστημάτων η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρα. Επιτρέπεται επίσης η κατασκευή μαρίνας, παρότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισημαίνει ότι στον παράκτιο θαλάσσιο χώρο εμπρός από το ακίνητο απαντώνται λιβάδια Ποσειδωνίας, που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας κατά την Οδηγία 92/43!

Το δεύτερο κομμάτι, 265 στρεμμάτων, είναι δασικό και χαρακτηρίζεται “περιοχή προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου”. Παρά ταύτα επιτρέπεται η κατασκευή οδικού δικτύου για τη σύνδεση με τα δύο διαφορετικά τμήματα του παραθεριστικού χωριού.

Με το Π.Δ. εγκρίνεται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ, εξ ου και η… υποκριτική ευχή, κατά την πολεοδόμηση, να διασφαλιστεί η “ευρωστία των φυσικών λειτουργιών και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος της έκτασης”, όπως και οι ελεύθερες ζώνες “γύρω από σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης, η ζώνη αιγιαλού και οι δασικές εκτάσεις”.

Με το δεύτερο ΕΣΧΑΔΑ το “Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης”, στο Μαρούσι, επί των λεωφόρων Κηφισίας και Κύμης, παίρνει τη χρήση “θεματικά πάρκα – εμπορικά κέντρα – αναψυχή”, με τρομακτική υπερσυγκέντρωση και προσθήκη εμπορικών χρήσεων.

Όπως αναφέρεται στο Π.Δ., “το κτήριο νοείται ως ενιαία ανάπτυξη. Τα συνολικά μεγέθη των χρήσεων για το σύνολο του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου και του ήδη διαμορφωμένου εμπορικού κέντρου Golden
Hall, είναι τα εξής:

* Εμπορική χρήση καταστήματα μέχρι 39.000 τ.μ.

* Εστίαση – Αναψυχή μέχρι 5.260 τ.μ.

* Γραφεία έως 8.500 τ.μ.

* Κοινόχρηστοι και βοηθητικοί χώροι 28.500 τ.μ.

* Υπόγειοι χώροι στάθμευσης 67.000 τ.μ.

* Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων τουλάχιστον 3.000 τ.μ.

* Χώροι συγκέντρωσης μέχρι 1.500 τ.μ.

* Το εμβαδόν που αφορά Παιδική Αναψυχή ή Γυμναστήριο προσδιορίζεται με βάση το τελικό εμβαδόν των υπολοίπων χρήσεων, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2.500 τ.μ.”.

Η εξυπηρέτηση του τερατώδους συγκροτήματος με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραπέμπεται στο στάδιο έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τις νέες χρήσεις…

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

http://www.avgi.gr/article/1488424/tsimento-i-parthena-perioxi-tis-kassiopis



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading