ΚΑΤΑ : Γιατί δεν τα φέρνετε ζωντανά να τα φυτέψουμε μετά;

elato

Του Ηλια Αποστολιδη* | Εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Hμ. δημοσίευσης: 03-12-11

Τα πολλά δέντρα μαζί -τα δάση- είναι πολύτιμα για την ισορροπία του πλανητικού οικοσυστήματος, για να σωθούν οι άνθρωποι από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζονται όμως ζωντανά και όχι πεθαμένα – κομμένα. Το πεθαμένο δέντρο δεν αναπνέει, για να παράγει οξυγόνο, και έτσι στερούμαστε και εμείς αυτή την προσφορά τους. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα αφηγούμαστε την ιστορία του «Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» κάπως έτσι…

Είδα πολλές φορές τα μάτια των παιδιών να γελάνε μέσα από την ψυχή τους, φυτεύοντας ένα δέντρο. Τα έλατα των Χριστουγέννων, τα δέντρα που είχαν στολίσει τα σπίτια μας στη διάρκεια των εορτών και τα οποία διατηρούνταν σε καλή κατάσταση μέσα στη γλάστρα τους έως την τελευταία γιορτινή ημέρα, επρόκειτο να φυτευτούν στο δάσος και όλοι είχαν έρθει πολύ χαρούμενοι. Η πλαγιά είχε ήδη όνομα: Ελατιάς. Οι οδηγίες είχαν σταλεί ηλεκτρονικά, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής. Το Δασαρχείο είχε ανοίξει λάκκους και υπήρχε αρίθμηση, ώστε να ξέρει ο καθείς πού θα φυτέψει και ποιο λάκκο θα περιποιηθεί για τα επόμενα 3 χρόνια, που είναι ο απαραίτητος χρόνος για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

Τα δέντρα συνδέονται με τις καλύτερες αναμνήσεις μας, φιλοξενούν πουλιά, σκαρφαλώνουν πάνω τους τα παιδιά, συγκρατούν το νερό, μας δίνουν τη σκιά τους. Οταν παλαιότερα τα πετάγαμε στα σκουπίδια, αμέσως μετά τα Φώτα, είχαμε προβλήματα. Τα παιδιά νόμιζαν πως τα έλατα υπάρχουν για να στολίζουμε τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Πίστευαν πως ήταν προϊόν μιας χρήσης που έπρεπε να καταλήξει στα σκουπίδια, μαζί με τα αποφάγια μας.

Μερικοί, εκείνα τα χρόνια, μας έλεγαν πως τα έλατα που πουλάνε στην αγορά, τα κόβουν από ειδικές φυτείες, ή ήταν από αραιώσεις δασών. Μας έλεγαν ότι έτσι ωφελούνται κάποιοι δασεργάτες και καλλιεργητές της Χαλκιδικής, όμως το κομμένο δέντρο, ανεξάρτητα από τον λόγο που κόβεται, είναι πάντα ένα νεκρό δέντρο. Εμείς τους απαντούσαμε, «τότε γιατί δεν τα φέρνετε ζωντανά, να μπορούμε να τα φυτέψουμε μετά τα Χριστούγεννα;».

Ευτυχώς, η Δασική Υπηρεσία, που κατάλαβε το πρόβλημα, βρήκε τη λύση. Στα τέλη Γενάρη κάθε χρόνου τα Δασαρχεία, με βάση συγκεκριμένες μελέτες, καθορίζουν θέσεις που γίνονται οι ετήσιες «αναδασώσεις του Χριστουγεννιάτικου δέντρου». Με αυτό τον τρόπο τηρείται το «έθιμο», δεν σκοτώνουμε τα έλατα, και τα παιδιά κάνουν μια επιπλέον εκδρομή στο δάσος.

* O κ. Hλίας Aποστολίδης είναι δασολόγος.

Για το ίδιο θέμα:ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: ,

3 replies

  1. http://dasarxeio.com/2013/11/24/911-5/

Trackbacks

  1. Καταστρέφουμε τα δάση με το χριστουγεννιάτικο έλατο; | Δασαρχείο
  2. ΥΠΕΡ : Καλλιέργεια και νόμιμη κοπή, εισόδημα για κάποιους (του Γεωργίου Καρέτσου) | Δασαρχείο

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: