Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία από την αύξηση στη χρήση ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση

tzaki

Η αύξηση της χρήσης ξυλείας και βιομάζας για θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησε στην υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και στην πρόσθετη επιβάρυνση του με αιωρούμενα σωματίδια. Το μέγεθος αυτού του προβλήματος, όπως και οι επιπτώσεις του στην υγεία, συζητήθηκαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το περασμένο Σάββατο τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 112 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (με όριο τα 50), ενώ παρατηρήθηκε και αυξημένη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, που σημαίνει ότι καίγονταν χαμηλής ποιότητας ξυλεία, μπάζα που περιείχαν μπογιά κλπ.

Σε μετρήσεις που διενήργησε το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Πυλαία και στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε πάνω από 50% αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων, υπογράμμισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Νικόλαος Μουσιόπουλος.

Από το απόγευμα και μετά, τις ώρες δηλαδή που ο κόσμος είναι στα σπίτια του η αύξηση φτάνει το 75%.

Εξάλλου, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Επταπύργιο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2012 και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2013 έδειξαν αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 30%, σημείωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστας Σιούτας. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες, που θεωρούνται καρκινογόνοι αυξήθηκαν κατά 500%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια, επισήμανε ο πνευμονολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια συντελούν στην εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια,το βρογχικό άσθμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Κέρδος onlineΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: