Το αρκουδάκι ξεψύχησε τραυματισμένο πάνω στη μητέρα του

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η εν ψυχρώ εκτέλεση με καραμπίνες μια αρκούδας και του μωρού της στον Γράμμο. Συνοριοφύλακες που έκαναν περιπολία κοντά στο χωριό Πολυάνεμος της Καστοριάς, εντόπισαν κηλίδες αίματος στο δασικό δρόμο και ειδοποίησαν την οργάνωση «Αρκτούρος». Όταν έφτασε η ομάδα άμεσης επέμβασης με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο το θέαμα που αντίκρυσαν ήταν συγκλονιστικό. Σε μικρή απόσταση από το δρόμο το μεγαλόσωμο θηλαστικό ήταν πεσμένο μέσα σε μια λίμνη αίματος. Πάνω στο άψυχο σώμα του ήταν νεκρό και το μωρό, που δεν είχε κλείσει ένα χρόνο ζωής.

bears dead from gun 1

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αρκούδα χτυπήθηκε από κυνηγούς που είχαν στήσει καρτέρι για αγριογούρουνα. Το ζώο προσπάθησε να ξεφύγει , αλλά δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί περισσότερο και σωριάστηκε νεκρό μέσα στο δάσος. Στη συνέχεια οι κυνηγοί πυροβόλησαν και το αρκουδάκι, που έπαιζε αμέριμνο 30 μέτρα μακρύτερα. Τα σημάδια δείχνουν ότι όταν έφυγαν οι εκτελεστές το μωρό, σύρθηκε τραυματισμένο προς τη μάνα του και ξάπλωσε πάνω της, περιμένοντας να ξυπνήσει…

bears dead from gun 2 mtx

Σε αυτήν την θέση το βρήκαν οι διασώστες του Αρκτούρου, που επιβεβαίωσαν τον τραγικό νέο. Το αρκουδάκι είχε ακόμα τα μάτια ανοιχτά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του τα έκλεισε συγκλονισμένος. Όταν επικοινωνήσαμε μαζί του ήταν αφάνταστα ταραγμένος. «Εξοργίζομαι , μας είπε, με τους τους οπλοφόρους, όποιοι και να είναι αυτοί . Δολοφόνησαν την μάνα πρώτα και να τραυμάτισαν το μικρό της . Συνήθως τα μικρά είναι σε κοντινή απόσταση από την μάνα , γιατί ανακαλύπτουν τη ζωή και παίζουν γύρω της . Όπως κάνουν και τα παιδιά μας».

bears dead from gun 3 mtx

Το 2013 ήταν μια μαύρη χρονιά για τον ειδικά προστατευόμενο πληθυσμό των αρκούδων. Εκτός από τα οκτώ αιματηρά τροχαία, έχουν θανατωθεί άλλες 8 αρκούδες από κυνηγούς. Η πιο πρόσφατη ήταν στη Μύκανη Καλαμπάκας κοντά στον Ίωνα ποταμό στο δασος Ρίγκλοβο. Επρόκειτο για αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 20 χρονών και βάρους 200-250 κιλών! Και σε αυτή την περίπτωση αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι (πίσω από το δεξί αυτί) πιθανόν με μονόβολο.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Κυριότερη απειλή για την αρκούδα δυστυχώς παραμένει ο άνθρωπος.

Χρίστος Βασιλόπουλος

Σχετικά με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ : http://www.arcturos.gr

http://www.mixanitouxronou.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

1 reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: