Αυστραλία – Μάστιγα τα… άγρια ελάφια

elafi

Μετά τα καγκουρό και τις καμήλες τώρα και τα ελάφια εξελίσσονται σε μάστιγα για την πανίδα της Αυστραλίας.

Τα άγρια ελάφια κάνουν μεγάλη ζημιά στη βλάστηση καταστρέφουν διάφορες πηγές και απειλούν με αφανισμό άλλα είδη ζώων που ζουν στην περιοχή.

Η δραματική αύξηση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή αφού προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ διασχίζοντας συχνά τους δρόμους έχουν γίνει αιτία και αρκετών τροχαίων ατυχημάτων.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι έχουν καταντήσει μάστιγα και καλούν τις Αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους, που, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Και όλα αυτά, παρ’ ότι οι ελαφοκυνηγοί σκότωσαν πέρυσι στην περιοχή του Ντάντενογκ πάνω από 50.000 ελάφια, αριθμός που είναι 20,5% μεγαλύτερος από αυτόν της προηγούμενης χρονιάς.

Άλλα 16.000 ελάφια σκότωσαν, επίσης, πέρυσι οι κυνηγοί και στην ευρύτερη περιοχή του Δυτικού Gippsland.

Σε ορισμένες περιοχές του Πάρκου του Ντάντενογκ οι ζημιές είναι ορατές, ιδιαίτερα γύρω από τις πηγές όπου υπάρχει νερό. (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών της πολιτείας Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, εισήχθησαν δεκαοκτώ είδη της οικογένειας των Ελαφιδών (Cervidae) με σκοπό, κυρίως, τον εγκλιματισμό τους. Τα περισσότερα από τα είδη αυτά δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, έξι από αυτά (Dama dama, Cervus elaphus, Axis porcinus, Axis axis, Cervus timorensis, Cervus unicolor), κατάφεραν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν βιώσιμους πληθυσμούς.

Κατά το 1980, ο συνολικός αριθμός των ελαφιών στην Αυστραλία εκτιμήθηκε σε 50.000 άγρια ​​άτομα περίπου, σε 20 διαφορετικούς πληθυσμούς, κυρίως στις ανατολικές πολιτείες. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με την εμφάνιση της εκτροφής ελαφιών σε αγροκτήματα. Πολλά ελάφια δραπέτευαν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δημιουργούσαν νέους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα, στο τέλος της δεκαετίας του ’80, ο συνολικός πληθυσμός  των άγριων ελαφιών έφτασε στις 200.000 άτομα περίπου, σε 218 διαφορετικούς πληθυσμούς. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 30.000 άγρια ​​ελάφια, μόνο στην πολιτεία του Κουίνσλαντ, σε τουλάχιστον 20 πληθυσμούς.

Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις την περίοδο 2005-2008, όλα τα είδη των άγριων ελαφιών κατατάχθηκαν στις κλάσεις 1, 2 & 3 των επιβλαβών ζώων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα είδη Cervus elaphus και Dama dama ανήκουν στην κλάση 3, για τα οποία η εισαγωγή, εκτροφή ή απελευθέρωση τους χωρίς άδεια είναι αδίκημα και τιμωρείται.

Άγρια ελάφια θεωρούνται όσα δεν βρίσκονται περιορισμένα σε περιφραγμένο χώρο που έχει αδειοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: