Λαθροϋλοτομία – Μετ’ εμποδίων ο έλεγχος από τους Δασοφύλακες

kausoxula

Πηγή: www.thrakitoday.com

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο έγιναν πάνω από 5.000 έλεγχοι για λαθροϋλοτομία από τους δασοφύλακες και τις δασικές υπηρεσίες ενώ έχουν κατατεθεί πάνω από 200 μηνύσεις και έχουν γίνει και κατασχέσεις οχημάτων» σημειώνει ο κ. Γεράσιμος Χόντος πρόεδρος του Συλλόγου Δασοφυλάκων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ εξηγώντας πως «είναι μεγάλος ο αριθμός των εκτάσεων που χάνονται.

Κατά κύριο λόγο τα προϊόντα λαθροϋλοτομίας καταλήγουν σε εμπόριο, δεν είναι δηλαδή ότι πήγε απλώς κάποιος να κόψει ένα δέντρο, αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικά στην Καβάλα ολόκληρες εκτάσεις υλοτομούνται και δεν μιλάμε για πουρνάρια αλλά για άγρια δάση».

Οι λαθροϋλοτόμοι φαίνεται πως δρουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επιλέγοντας κυρίως τους «νεκρούς» μήνες, όπως τον Αύγουστου, για να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στο έργο τους. «Οι λαθρέμποροι δεν έχουν στάνταρ ημέρες και ώρες. Δεν πάνε βέβαια στις 8.00 το πρωί ή στις 3.00 το μεσημέρι, αλλά στις 2.00 και στις 3.00 τα ξημερώματα» εξηγεί ο κ. Χόντος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το βασικό μας πρόβλημα είναι τα μέσα μεταφοράς».

Όπως φαίνεται παρά τις διαρκείς οχλήσεις το πρόβλημα με τη μετακίνηση των δασοφυλάκων παραμένει άλυτο, καθώς όπως σημειώνει με νόημα ο κ. Χόντος δεν είναι λίγες οι φορές όπου ελλείψει καυσίμων οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα καύσιμα.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που συναντάμε καθημερινά είναι ότι δεν έχουμε καύσιμα στα οχήματά και βάζουμε τα δικά μας. Έτσι το μισό το μεροκάματα που παίρνουμε το αναλώνουμε σε καύσιμα» εξηγεί ο ίδιος, γεγονός που φαίνεται πως είναι σε γνώση των λαθροϋλοτόμων οι οποίοι δρουν αναλόγως.

«Ειδικά η δική μας υπηρεσία έναν μήνα έχει καύσιμα, έναν άλλο δεν έχει και είναι δύσκολο να προσφέρει το ανάλογο έργο, γιατί οι παραβιάσεις γίνονται όλες τις ημέρες του χρόνου» αναφέρει ο κ. Χόντος. «Αυτά τα κάνουμε από μόνοι μας και δεν μπορεί να τα δει κανένας» προσθέτει.

http://www.thrakitoday.comΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: