Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα

biodiversity

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ ( http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR ) το σχέδιο δράσης σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα.

Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την υιοθέτηση και την έγκρισή της, βάσει του Ν. 3937/2011 (νόμος Βιοποικιλότητας).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με τις εθνικές προτεραιότητες η Ελλάδα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα και στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Με αφορμή την έναρξη του δημόσιου διαλόγου, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκπόνησης Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, η Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, αποκτά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικών δράσεων με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτιόμαστε

«Η διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου σε εθνικό επίπεδο αποτελεί βασική υποχρέωση, αλλά και σημαντική συμβολή της Ελλάδας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. στις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες αποτροπής της απώλειας της βιοποικιλότητας», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει ότι «με συναίσθηση της ευθύνης μας στις επόμενες γενιές, οργανώνουμε βήμα-βήμα μια στέρεα επιστημονική βάση για την ενσωμάτωση της διατήρησης και της αειφορικής χρήσης της βιοποικιλότητας σε Εθνικό επίπεδο και την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος προστατευόμενων περιοχών, προσαρμοσμένου της σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες».

Ο κ. Μανιάτης καλεί όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν ενεργά στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων για τη διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του βιολογικού μας πλούτου. «Γιατί το φυσικό περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές μας αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό και τον καταλύτη για ένα νέο, αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η πατρίδα μας», καταλήγει.

Άμεσα θα αναρτηθεί και το πενταετές σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση : biodiversity@prv.ypeka.gr .

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

1 reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: