Η «πολική δίνη» ξύπνησε αρκούδες στη Σκανδιναβία

arkouda

Η «πολική δίνη» που έφερε θερμοκρασίες δεκάδων βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν και πανίσχυρους ανέμους σε μεγάλο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, επηρέασε και άλλες περιοχές του κόσμου, με εντελώς διαφορετικά «συμπτώματα». Στη Φινλανδία, οι συνέπειες του ίδιου συστήματος πιστεύεται ότι ευθύνονται για το πρόωρο ξύπνημα πολλών αρκούδων από τη χειμερία νάρκη.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η εξασθένιση του αεροχείμαρρου που διατηρεί τη Σκανδιναβία «στην κατάψυξη» κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκάλεσε τη δίνη σε ΗΠΑ και Καναδά, καθιστώντας την ίδια πολύ θερμότερη απ’ ό,τι συνήθως.

Ακόμη όμως και πριν από την έλευση της δίνης, οι καιρικές συνθήκες ήταν από τις πιο ήπιες που έχουν καταγραφεί ποτέ στις σκανδιναβικές χώρες και στη Ρωσία για το μήνα Δεκέμβριο. «Ήταν πολύ ασυνήθιστο να μην βλέπεις χιόνι σε μεγάλες περιοχές, όπου κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό το Δεκέμβριο. Μόνο στα βουνά και σε κάποιες περιοχές της Νορβηγίας έβλεπε κανείς χιόνι», δήλωσε στον Guardian ο Κέτιλ Ίσακσεν από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Στη Φινλανδία, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες ξύπνησαν πολλές αρκούδες αναγκάζοντάς τις να αναζητήσουν νέο καταφύγιο για να συνεχίσουν το βαθύ ύπνο τους. Αν και σε χειμερία νάρκη, τα ζώα αντιδρούν σε τέτοιου είδους ερεθίσματα και δεν είναι ασυνήθιστο να «μετακομίζουν» ακόμη και δύο φορές προτού ξυπνήσουν για τα καλά, την άνοιξη, σε αναζήτηση τροφής.

Στη Σουηδία, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα κατεγράφησαν τεράστιες αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες: στο χωριό Νικαλουόκτα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το θερμόμετρο έπεσε από τους 4,7 βαθμούς στους μείον 40,8 για να ανεβεί στους 7,7 μόλις δύο ημέρες αργότερα. Σε πολλές περιοχές, αναφέρθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα χρονικά για το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νορβηγικού παραρτήματος του WWF, παρότι θα ήταν αυθαίρετο να αντλήσει κανείς συμπεράσματα από έναν ήπιο χειμώνα, «υπάρχουν εμφανείς αλλαγές στους χρόνους ανάπτυξης των φυτών καθώς και στους χρόνους και στις διαδρομές που ακολουθούν τα μεταναστευτικά πτηνά».

http://www.naftemporiki.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: