Γ. Παπαδιάς: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προωθεί την παράνομη υλοτομία

g.papadias

Η έλλειψη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων ΙΧ και καυσίμων, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της στροφής των πολιτών σε πιο φθηνούς τρόπους θέρμανσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στη χώρα μας. 

Γράφει: Βαρβάρα Δημοπούλου | FMVoice.gr

Αυτα δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπαδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, μιλώντας στην εκπομπή της FMVoice.gr, «Επιχειρηματικότητα και Περιβάλλον».

Όπως τόνισε, στη λαθροϋλοτομία έχουμε δύο ειδών παραβάτες: αυτούς που ψάχνουν να κόψουν ξύλα για να ζεστάνουν την οικογένειά τους και αυτούς που κάνουν εμπόριο και μέσα από την παράνομη υλοτομία βγάζουν ένα πολύ καλό μεροκάματο.

«Τα ξύλα αν πωλούνται στην αγορά 140-150 ευρώ το χωρικό κυβικό, αυτοί τα πουλάνε με 100 ευρώ, άρα υπάρχει όφελος και στις δύο πλευρές. Και σε αυτούς που τα πουλάνε και σε αυτούς που τα αγοράζουν. Γι’ αυτό αυξάνεται η λαθρουλοτομία».

Και σημείωσε ότι «η έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων ή ακόμη και των καυσίμων στα αυτά τα λίγα αυτοκίνητα που μας διατίθενται, μας εμποδίζουν να σταματήσουμε ο φαινόμενο». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Όλα γίνονται με τα ΙΧ και το φιλότιμο των συναδέλφων».

Πιο έξυπνοι οι σημερινοί λαθροϋλοτόμοι

Τα τελευταία δύο χρόνια με την οικονομική κρίση η παράνομη υλοτομία έχει αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν την ξυλόσομπα και το τζάκι με… δωρεάν προμήθεια ξύλων από το κοντινότερο δάσος.

Σημαντικό ρόλο όμως στην αύξηση της λαθροϋλοτομίας έπαιξε και το γεγονός ότι οι λαθροϋλοτόμοι σήμερα δεν είναι αφελείς ως προς το πότε θα κινηθούν. «Σήμερα έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η παράνομη υλοτομία. Άλλαξαν τις ώρες που δρουν, τις ημέρες, προσπαθούν να είναι πιο προσεχτικοί, ενώ παλαιότερα ήταν πιο αφελείς, ήξεραν ότι η υπηρεσία δεν λειτουργεί το απόγευμα, οπότε τους βόλευε να κάνουν τότε μία παρανομία».

Μεγάλος ο κίνδυνος που διατρέχουν οι δασοφύλακες

Πολλοί συνάδελφοι έχουν βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις, έχουν δεχτεί επιθέσεις, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδιάς. Πηγαίνουν μόνοι τους στον τόπο παράβασης, χωρίς αυτοκίνητα ή κινητά για να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία. Έτσι, πολλές φορές υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις.

«Η έλλειψη αυτοκινήτων ώστε να βρεθεί ο δασοφύλακας την κατάλληλη ώρα στον κατάλληλο τόπο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάποια περιορισμένα οχήματα, από τα οποία πολλά δεν έχουν ούτε καύσιμα για να κινηθούν».

Και συμπληρώνει πως ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι «οι υπηρεσίες δεν φτάνουν εύκολα στον τόπο των καταγγελιών, γιατί το δυναμικό δεν είναι κατάλληλα τοποθετημένο εκεί που χρειάζεται, κοντά στα σημεία επικινδυνότητας».

Εμείς έχουμε ανάγκη για αυτοκίνητα και εκείνοι αγοράζουν στολές

Ο κ. Παπαδιάς τόνισε τα κενά της νομοθεσίας και την αδιαφορία του κράτους. «Η απάντηση της πολιτείας στα προβλήματά μας είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, κάντε υπομονή, όλα θα διορθωθούν, προσπαθούμε, κα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουμε εξοργιστεί, γιατί ενώ δεν υπάρχουν όλα αυτά, ξαφνικά από την Ειδική Γραμματεία Δασών κόπηκε ένα κονδύλι μέσω πρασίνου ταμείου για στολές 1 εκατ. ευρώ. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό, όχι για τις στολές, γιατί σίγουρα θα εξυπηρετήσουν αρκετά τους φύλακες, αλλά γιατί σήμερα έχουν προτεραιότητα άλλα ζητήματα πιο σοβαρά. Και τα λεφτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν εκεί».

Οι μικρές ποινές δεν αποτρέπουν κανέναν

Παρά την επιβολή αυστηρότερων προστίμων, ο κ. Παπαδιάς υποστηρίζει ότι δεν αρκούν για να αποτρέψουν κάποιον από την παρανομία. «Μιλάμε για πλημμέλημα έως 600 ευρώ. Τα πρόστιμα δεν είναι αρκετά. Οι περισσότεροι φέρνουν μία βεβαίωση ότι δεν έχουν άλλο τρόπο θέρμανσης και εκεί σταμάταει λίγο το θέμα. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε το αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν φτάσει όλες οι υποθέσεις στα δικαστήρια».

 Πηγή: www.fmvoice.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , ,

4 replies

 1. Να υπογραφεί και μετά διορθώνονται οι παραλείψεις , γιατί σε ολίγους δεν αρέσει η στολή και κάθε σχετικό ισχυροποίησης της Δασικής Υπηρεσίας, σαν κάποιους που ακόμα δεν μπορούν να “χωνέψουν” την αγροτική ασφάλεια, αλλά είναι μειοψηφία!!

 2. Ο χρόνος που θα μπορούσατε να είχατε κάνει τις επισημάνσεις σας πάνω στα λάθη που έχει το Π.Δ για τις στολές έχει παρέλθει. Σε λίγες μέρες πάει προς ψήφιση και δεν θα μπορεί μετά να διορθωθεί τίποτα.
  Για παράδειγμα:
  1) Δεν θα έπρεπε η Ομοσπονδία μας στο άρθρο 5 του παρόντος να ζητήσει διόρθωση στη πρώτη παράγραφο η οποία αναφέρει ότι μόνο όταν ο Δασοφύλακας φοράει την υπηρεσιακή του στολή μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του; Δηλ. με άλλα λόγια, αν είσαι εκτός υπηρεσίας (και δεν φοράς την στολή) δεν θα μπορείς να επιληφθείς των καθηκόντων σου. Το προσέξατε αυτό;
  2) Προσέξατε επίσης στο άρθρο 5 στην χειμερινή ενδυμασία, ότι δεν αναφέρει καν μπλούζα μάλλινη ή φλις και προβλέπει μόνο ένα πουκάμισο και από πάνω για να ζεσταθείς θα φοράς το τζάκετ; Και άντε οι συνάδελφοι στη Κρήτη το χειμώνα να κουτσοβολεύονται, οι άλλοι στη βόρεια Ελλάδα;
  3) Επίσης στο ίδιο άρθρο όσο αναφορά την θερινή στολή προσέξατε ότι δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη τζάκετ ή χιτώνιο, παρά μόνο πάνω απ’ το πουκάμισο ένα γιλέκο; Τις νυχτερινές ώρες δηλ. στα ορεινά τις χώρας ή σε υδροχαρή δάση με τεράστια υγρασία πως θα επιζήσεις;
  4) Καταλάβατε ότι δεν υπάρχει πουθενά η Ελληνική Σημαία;
  Τέλος πάντων, υπάρχουν πολλά ακόμη που χρίζουν διόρθωσης αλλά σε σας από ότι καταλαβαίνουμε είναι ανώφελο κάποιος να τα αναφέρει γιατί πολύ απλά είστε αντίθετοι. Έστω όμως για τα μάτια του κόσμου θα έπρεπε πολλή νωρίτερα να ζητήσετε την γνώμη των υπολοίπων για το θέμα των στολών, ώστε να μας είχε δοθεί η δυνατότητα σήμερα όλες τις παραλείψεις ή διορθώσεις του Π.Δ. να τις είχαμε κάνει στο χρόνο που έπρεπε.
  Κοτζαπαναγιώτης Ευστάθιος
  Δασοφύλακας
  (Ειδικός Δασικής Προστασίας Ι.Ε.Κ)

 3. Σύσταση Δασικού Σώματος. Από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα…..Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται,”κατεβαίνει από το πλοίο” ή αλλάζει επάγγελμα.

 4. Αυτόν τον”καίει” η στολή δεν θέλει να την φορέσει γιατί?? αστυνομικά καθήκοντα δεν έχει? αν πάει ένας δασοφύλακας μόνος του σε ένα συμβάν και χωρίς κρατικό όχημα όπως λέει πως θα αναγνωρίσουν την ιδιότητα του, ενώ διαμάχεται θα προσπαθεί να τους δείξει την ταυτότητά του? μήπως είναι λίγο αστείο. Ας κοιτάξει να διαφυλάξει τις κρατικές αρμοδιότητές του, γιατί επί προεδρίας του κάποια ακόμα αρμοδιότητα πέρασε σε ιδιώτες και “δεν άνοιξε μύτη” και ας αφήσει την πολεμική΄κατά της στολής που είναι απαραίτητη. Η Αγροφυλακή που απορροφήθηκε μαζί με τις αρμοδιότητές της από τα Δασαρχεία ήταν ένοπλη και ένστολη απορίας άξιον είναι γιατί μέχρι τώρα δεν έχει επιβληθεί η στολή. Για τον περιορισμό της υλοτομίας θετικό θα ήταν η παράνομη υλοτομία να μην εμπίπτει στο πταίσμα ανεξαρτήτως ζημίας, όπως ισχύει και να μην δύναται παραγράφονται τα αδικήματα της π. υλοτομίας

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: