«Άρμεγμα» και γονιμοποίηση των ωαρίων της πέστροφας Ασπροπόταμου

pestrofa

Σταγών news | Βαγγέλη Γκιάτα

Πραγματοποιήθηκε στις 28-1-2014 κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (ψύχος και χιόνι) στις ανακαινισθείσες τον περασμένο χρόνο εγκαταστάσεις του πεστροφογεννητικού σταθμού Ασπροποτάμου στο Κουκουφλί το άρμεγμα και η γονιμοποίηση των ωαρίων της πέστροφας από υπαλλήλους και εργατοτεχνικό προσωπικό του Δασαρχείου Καλαμπάκας.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί εκ νέου σε ένα δεκαήμερο περίπου επειδή στην διαδικασία όλα τα ψάρια δεν μπορούσαν να δώσουν το απαραίτητο υλικό για την παραγωγή νέων ιχθυδίων. Όλη η διαδικασία έγινε παρουσία του Δασάρχη Καλαμπάκας κου Πίσσια.

Στην όλη διαδικασία βοήθησαν και συνταξιούχοι πρώην Υπάλληλοι του Δασαρχείου Καλαμπάκας , με την τεράστια εμπειρία τους στο αντικείμενο αυτό.

Πεστροφογεννητικός σταθμός Ασπροποτάμου

Στη θέση «Κουκουφλί» λειτουργεί από το 1973 ο πεστροφογεννητικός σταθμός Ασπροποτάμου. Σκοπός της ίδρυσης ήταν η παραγωγή ιχθυδίων πέστροφας για τον εμπλουτισμό των ορεινών ρεμάτων της περιοχής , η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση παρομοίων μονάδων και η μελέτη του βιολογικού κύκλου της πέστροφας. Ο σταθμός υπήρξε πρωτοπόρος εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους στην παραγωγή ιχθυδίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό πολλών ορεινών ρεμάτων της χώρας.

Η μέση ετήσια παραγωγή τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στα 100 χιλιάδες ιχθύδια, παραγωγή που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου. Η δυναμικότητα του εκκολαπτηρίου ανέρχεται σε 300 χιλιάδες περίπου ιχθύδια, παραγωγή που εφόσον επιτευχθεί θα καλύψει τις ανάγκες εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου και το υπόλοιπο μπορεί να διατεθεί για εμπλουτισμό ορεινών ρεμάτων διαφόρων περιοχών της Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας του σταθμού αλλά και της αξιοποίησης του μοναδικού αυτού πλεονεκτήματος της περιοχής, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και απευθύνθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έτσι άρχισε η συνεργασία Περιφέρειας , Πανεπιστημίου και Δήμου Καλαμπάκας, στη διοικητική ευθύνη του οποίου ανήκει η περιοχή.

Η παρουσία του Πανεπιστημίου δημιούργησε νέες προοπτικές για τον πεστροφογεννητικό σταθμό, καθώς με τη συμμετοχή του μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής.

http://www.stagonnews.gr/el/current/local/12292/?tpl=1442

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Υδατικοί πόροι

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: