Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Μεσσηνίας

vouli

Ερώτηση Θ. Πετράκου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Μεσσηνίας

28/1/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ: 

  • Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις  Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Μεσσηνίας» 

Με το νόμο 4164/2013 το ΥΠΕΚΑ προσπάθησε να επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών της χώρας. Τα αποτελέσματα όμως είναι απογοητευτικά αφού μέχρι στιγμής κανένας δασικός χάρτης δεν έχει αναρτηθεί και ούτε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε όποιες περιοχές έχουν καταρτιστεί δασικοί χάρτες θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία της θεώρησης από την Τοπική Δασική Υπηρεσία και κατόπιν της ανάρτησης και κύρωσης αυτών.

Η  θεώρηση των δασικών χαρτών γίνεται θεσμικά από τη Δασική Υπηρεσία, ως μοναδικού υπεύθυνου φορέα για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι Δασικές Υπηρεσίες αυτή τη περίοδο όμως αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού(Δασολόγων και Δασοπόνων), δεν υπάρχουν οχήματα, όπου υπάρχουν είναι παλιά και ακατάλληλα, ενώ είναι προβληματική και η χρηματοδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης. Για παράδειγμα αυτή τη περίοδο έχουν συνταχθεί Δασικοί Χάρτες για το σύνολο των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος του περιεχομένου αυτών από τις Τοπικές Δασικές Υπηρεσίες. Στα αρμόδια Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων και των δύο Νομών υπηρετεί ένας μόνο Δασολόγος από τους 5 που προβλέπει το οργανόγραμμα και το σχετικό νομικό πλαίσιο. Είναι δυνατόν ένας μόνο Δασολόγος να ελέγξει το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών σε 3 εκατομμύρια στρέμματα και μάλιστα όταν το σχετικό χρονικό περιθώριο που προβλέπεται από το Σχετικό Νομικό Πλαίσιο είναι μόλις 4 Μήνες!!!!

Είναι προφανές ότι το χρονικό περιθώριο για την Θεώρηση των δασικών χαρτών, όπου αυτοί έχουν καταρτιστεί, είναι ασφυκτικό και δεν επαρκεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα στις Δασικές Υπηρεσίες που αναφέραμε παραπάνω.
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1.   Θα ενισχύσει με προσωπικό και μέσα τις Δασικές Υπηρεσίες ώστε αυτές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο έργο τους;
2.   Θα προχωρήσει στην παράταση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την θεώρηση των δασικών χαρτών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Πετράκος Αθανάσιος


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: