Τα δασαρχεία του ΥΠΑΑΤ και η συνδρομή του Ταμείου Θήρας στους ελέγχους λαθροϋλοτομίας

tameio-thiras

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, για την παράδοση πέντε καινούργιων οχημάτων στις δασικές υπηρεσίες διαβάσαμε για τους  “…παράλληλους ελέγχους από μπλόκα της Αστυνομίας και του Ταμείου Θήρας“, σε περιοχές που έχουν παρατηρηθεί έντονα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας.

Η ίδια ακριβώς φράση είχε γραφτεί σε Δελτίο Τύπου της ίδιας Αποκεντρωμένης στις 23-12-2013 κατά την αγορά των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Μήπως καλό θα ήταν κάποιος να ενημερώσει το γραφείο τύπου του Γενικού Γραμματέα ότι ΔΕΝ υφίσταται Ταμείο Θήρας στην Ελλάδα ώστε να μην εκτίθεται με τέτοιες δηλώσεις στο ξεκίνημα της θητείας του στο νέο πόστο;

Χθες ήρθε και δεύτερο “κτύπημα” άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης, διαβάσαμε για Ερώτηση που κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς με θέμα «Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τεχνικών μέσων στα Δασαρχεία ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου». Μέχρι εδώ, όλα καλά, μόνο που η Ερώτηση του απευθύνεται, αποκλειστικά και μόνο, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δηλαδή προς έναν αναρμόδιο, ως προς το θέμα, υπουργό.

Ο κ. Μουτσινάς, παρότι Γεωπόνος στο επάγγελμα, αγνοεί προφανώς ότι ακόμα και η Κεντρική Δασική Υπηρεσία, μαζί με τις αρμοδιότητες της, μεταφέρθηκαν στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. απο το 2009. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος βουλευτής, στις 4-4-2013, (δεν πέρασε ούτε ένα έτος) κατέθεσε, μαζί με άλλους 5 βουλευτές, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή (ΑΚΕ με αρ. πρωτ. 795/2013) το κείμενο της οποίας ξεκινάει με την φράση “Μετά την μεταφορά του τομέα των δασών από το ΥΠΑΑΤ στο Υπ. Περιβάλλοντος…”. Δώρον άδωρο δηλαδή η Ερώτηση μιας και το ΥΠΑΑΤ θα δηλώσει αναρμόδιο για θέματα που αφορούν την Δασική Υπηρεσία.

Επί της ευκαιρίας παραθέτουμε ολόκληρη την ερώτηση.

25.2.2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τεχνικών μέσων στα Δασαρχεία ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου

Σύμφωνα με  έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (23-2-2014) του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μόλις το ένα τρίτο (35,9%) των δασαρχείων επιβλέπει την περιοχή ευθύνης του, ενώ 8 στα 10 δασαρχεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος για υποθέσεις του. Η έρευνα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται επίσης ότι υπάρχουν ολόκληρες οροσειρές που επιτηρούνται από ένα δασολόγο (μόνο το 35,9% των δασαρχείων επιτηρεί επαρκώς το χώρο ευθύνης του) , ενώ στα δασαρχεία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις πολιτών. Από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής μόλις το 20% των αυτοκινήτων και το 35% των μοτοσικλετών είναι σήμερα σε λειτουργία.

Όσον αφορά στο υπάρχον προσωπικό είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγροφύλακες που έγιναν δασοφύλακες (μετά την κατάργηση της αγροφυλακής το 2011) δεν επιμορφώθηκαν ποτέ για το νέο δασικό  τους αντικείμενο, όπως και οι παλαιοί δασοφύλακες δεν εκπαιδεύθηκαν ποτέ για τα αγροτικά ζητήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, θα καλυφθούν τα πολλά κενά στις δασικές υπηρεσίες, θα εκπαιδευθεί το προσωπικό στο αντικείμενο που δεν γνωρίζει,  θα δοθούν τα μέσα και τα εφόδια για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των παραπάνω ζητημάτων;



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: