Πρακτικές διαχείρισης αγριόχοιρων – Ανάθεση έργου

agriogourouno

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου προξενεί επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα αλλά και στις γεωργικές καλλιέργειες. Σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Γαιοκτημόνων (ELO) παρουσίασε μελέτη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012 με τίτλο «Η δημογραφική έκρηξη του αγριόχοιρου στην Ευρώπη». Η μελέτη ασχολείται με τη σημασία των καλών πρακτικών στη διαχείριση του αγριόχοιρου, όπως επέκταση της κυνηγετικής περιόδου, καλύτερη διαχείριση του χώρου (αναθεώρηση των χωρικών απαγορεύσεων θήρας, ρίψεις τροφής), ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών και των γεωργών (panida.gr).

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας – Βόλβης αποτελεί μια από τις περιοχές όπου έχουν αυξηθεί, τελευταία, οι αναφορές και οι καταγγελίες κατοίκων για ζημιές στις  γεωργικές καλλιέργειες από αγριόχοιρους και έχουν καταγραφεί τροχαία ατυχήματα με αγριόχοιρους.  Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας -Βόλβης προκειμένου να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες για την διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων της περιοχής, προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Διαχείριση άγριας Πανίδας στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης και ειδικότερα πρακτικές διαχείρισης αγριόχοιρων». Στα πλαίσια του έργου θα γίνει η καταγραφή του πληθυσμού των αγριόχοιρων κατά τους μήνες Μάιο -Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστος στην περιοχή της Ά και ́Β ζώνης Προστασίας γύρω από την λίμνη Κορώνεια.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 5.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ως ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίστηκε η 29η Μαΐου 2014. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πτυχίο Δασολόγου ή Βιολόγου (ή κάτοχοι ισοδύναμων πτυχίων) με Μεταπτυχιακό τίτλο στην Προστασία, Διατήρηση και Διαχείριση Άγριας Πανίδας. Παράλληλα, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να αποδυκνείουν ότι έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον δυο (2) ετών σε αντικείμενα σχετικά με την ειδικότητά τους (ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ).

Στην υπό εξέταση περιοχή,  σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου, δεν ασκείται θήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται υπό το καθεστώς των καταφυγίων Άγριας Ζωής. Οι καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τους αγριόχοιρους, βρίσκονται ως πει το πλείστο στις εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης, στο εξωτερικό όριο της Ά Ζώνης. Επισημαίνεται δε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 6919/2004 (ΦΕΚ Δ΄248) απαγορεύεται το κυνήγι σε μια ακτίνα 300μ. από τα όρια της Ζώνης αυτής.

Σχετικό αρχείο: 

 

, .

 

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας -Βόλβης ανακοινώνει την προσφυγή σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την ανάθεση του έργου «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΩΝ».

Στην διακήρυξη του έργου αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι αναφορές αγροτών και κυνηγών για αύξηση των αγριόχοιρων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης.

 

 ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Δασικές Μελέτες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: