Βήματα μπροστά, διαφωνίες, αλλά και δημιουργικότητα για τα μεταναστευτικά πουλιά του Ιονίου

trigoni

Βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του περιβαλλοντικού χώρου και της κυνηγετικής κοινότητας έγιναν από τους εκατέρωθεν θεσμικούς εκπροσώπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στα Ιόνια νησιά στο πλαίσιο εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία. Οι δύο «αιώνιοι εχθροί» βρήκαν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο αποτελεί «παράδοση» στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στην ενημερωτική εκδήλωση της Ορνιθολογικής στη Ζάκυνθο στις 4 Μαΐου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κος Παπαδόδημας, ο Πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, κος Μαρκόπουλος, καθώς και πλήθος κυνηγών, εκπρόσωποι των τουριστικών και οικοτουριστικών επιχειρήσεων και κάτοικοι του νησιού. Η Ορνιθολογική και οι εκπρόσωποι της κυνηγετικής κοινότητας τόνισαν από κοινού ότι η ανοιξιάτικη λαθροθηρία υπάρχει ακόμη σήμερα και ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Η Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξάλειψη της λαθροθηρίας στα Στροφάδια. Μπορεί ωστόσο να συμβάλει καταλυτικά και στη φύλαξη των μεταναστευτικών περασμάτων της Ζακύνθου, τα οποία γεμίζουν κάθε χρόνο με λαθροθήρες, αφού το έργο του αντίστοιχου Δασαρχείου είναι περιορισμένο τόσο λόγω οικονομικών συνθηκών, όσο και έλλειψης πολιτικής βούλησης από τους παράγοντες του νησιού.

Παρόμοιες δηλώσεις εκ μέρους της κυνηγετικής κοινότητας έκαναν στην αντίστοιχη εκδήλωση της Κέρκυρας στις 10 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, κος Σκαμαντζούρας και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κέρκυρας, κος Μαυρόπουλος, οι οποίοι τόνισαν μαζί με την Ορνιθολογική τη σημασία της Κέρκυρας ως μεταναστευτικό πέρασμα προς την Ευρώπη, αλλά και ότι στην Κέρκυρα η λαθροθηρία είναι μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, κα Καταβάτη, ο Αντιδήμαρχος κος Δήμου και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού συζήτησαν για τη σημασία του νησιού για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.

«Η διάθεση για συνεργασία από την ηγεσία της κυνηγετικής κοινότητας μας κάνει αισιόδοξους για την πιθανή επούλωση των μακρόχρονα τραυματισμένων σχέσεών μας. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο στη βάση κοινά αποδεκτών σκοπών, συγκεκριμένων κοινών δράσεων και αποτελεσμάτων», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Συντονίστρια Πολιτικής και Διαχειριστής Έργου του προγράμματος «Ασφαλή Καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά».

Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να παρεμένει εκτός ελέγχου σε άλλα νησιά του Ιονίου, όπως στους Παξούς, τους Αντιπάξους και τους Οθωνούς, όπου κάθε χρόνο η ανοιξιάτικη λαθροθηρία ανθεί, με την ανοχή των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων και την πλήρη απουσία των αρχών. Έτσι τα νησιά αυτά, αντί για ασφαλή καταφύγια για τα πουλιά αποτελούν μαύρες τρύπες της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Η βούληση από την τοπική πολιτική ηγεσία των νησιών λάμπει δια της απουσίας της και τα κατά τόπους Δασαρχεία παράγουν σχεδόν μηδενικό έργο πάταξης της λαθροθηρίας.

Παρ’ όλα αυτά, η κοινότητα των εκπαιδευτικών των νησιών του Ιονίου παραμένει αισιόδοξη και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό το νέο υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα Ιόνια νησιά, με τίτλο «Φτερωτοί Ταξιδιώτες». Τα παιδιά του δημοτικού αγκάλιασαν τους… φτερωτούς ταξιδιώτες με δημιουργικότητα, πολλές απορίες και ζωγραφιές, θυμίζοντας έτσι σε εμάς τους ενήλικες ότι μπορούμε να έχουμε μια άλλη σχέση με τη φύση!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: