Δασικοί οικισμοί με όρια… λάστιχο

oikismos

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με νομοθετική ρύθμιση-σκούπα για τους 12.500 οικισμούς της χώρας, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί αφ’ ενός μεν να βγάλει από την καραντίνα δεκαετιών τους λεγόμενους «δασικούς οικισμούς», που έχουν πολεοδομηθεί με αποφάσεις της πολιτείας και ταυτοχρόνως έχουν τεθεί σε καθεστώς δασικής προστασίας (π.χ.Ανοιξη, Αγιος Στέφανος κ.α.), αφ’ ετέρου δε να αποτυπώσει από την αρχή και μάλιστα ψηφιακά τα όρια του συνόλου των οικισμών.

Η αποτύπωση θα γίνει ουσιαστικά από μηδενική βάση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να βρεθούν εντός πολεοδομικών σχεδίων από το παράθυρο μικρές και μεγάλες ιδιοκτησίες και να ισχύσουν στην πράξη σχέδια πόλης, με όρια λάστιχο.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «για την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς», το οποίο σύμφωνα με επίσημες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος κατατίθεται τις επόμενες ημέρες για ψήφιση στη Βουλή. Είχε περιληφθεί ως άρθρο 63 στο μνημονιακό πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Προηγουμένως η επίμαχη διάταξη αφαιρέθηκε μαζί με ολόκληρο το κεφάλαιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, να επανέλθει με το νέο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Είναι η πολλοστή φορά που το θέμα των «δασικών οικισμών» και της οριοθέτησης των οικισμών, δηλαδή των λεγόμενων προ του 1923 και των μικρών οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού το τελευταίο έτος έχουν γίνει πολλές συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής, όπως επίσης πλήθος παραστάσεις και διαβήματα δήμων και φορέων κατοίκων προς το ΥΠΕΚΑ, που έχει δεσμευτεί για την επίλυσή του. Ειδικότερα: Η συνέχεια του άρθρου…ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: