Κάνουν… πάρτι στις καλλιέργειες καλαμποκιού

agriogourouno

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στη μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική ύπαιθρο και την περιβόητη «στροφή» στην πρωτογενή παραγωγή μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια, παρά τις προειδοποιήσεις και επισημάνσεις, ο αγριόχοιρος. Είτε πρόκειται για καθαρόαιμες είτε για ημίαιμες φυλές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο καταστροφικό. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού κατά κύρια βάση έχουν παραδοθεί ως βορά στις ορέξεις των εκατοντάδων αγριόχοιρων που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος που τείνει να μετεξελιχθεί σε μάστιγα απειλώντας την ίδια την προοπτική της αγροτικής παραγωγής θα πρέπει να γίνει άμεσα, διαφορετικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ο αριθμός τους θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%. Από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο ίσως από κάθε άλλη στην περιοχή των Ιωαννίνων, ο κάμπος του Καλπακίου και του Παρακαλάμου όπου τα αγριογούρουνα κάνουν… πάρτι κάθε βράδυ, καταστρέφοντας τους κόπους μιας χρονιάς και την όποια προοπτική εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και κυρίως να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας, δεκάδες καλλιεργητές της περιοχής συγκεντρώθηκαν χθες πρώτα στο Δημαρχείο Πωγωνίου και στη συνέχεια σε εκτάσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τα αγριογούρουνα. Η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 100% ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν προβλέπεται καν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση καταστροφών από αγριόχοιρους. Επίσης, οι παραγωγοί έχουν «δεμένα τα χέρια» καθώς δεν μπορούν να πάρουν τα όπλα και να πυροβολήσουν τους αγριόχοιρους, κινδυνεύοντας να βρεθούν οι ίδιοι στο αυτόφωρο, αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η περίοδος άσκησης της θήρας.

Ο Λεωνίδας Τσουμάνης, που έχει χάσει σχεδόν το 100% της παραγωγής στον κάμπο του Καλπακίου τόνισε πως δεν υπάρχει κανείς τρόπος προστασίας και κανένα ενδιαφέρον από τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά να εγκαταλείψουμε τα χωράφια, αφού ό,τι σπέρνουμε το θερίζουν τα αγριογούρουνα και όχι εμείς», τόνισε. Την πρόταση να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτρέπεται τουλάχιστον το κυνήγι του αγριόχοιρου εντός των καλλιεργητικών ζωνών τους ευαίσθητους μήνες που η παραγωγή αρχίζει να ωριμάζει κατέθεσε ο Χρήστος Λώλης, τονίζοντας πως εάν η κατάσταση συνεχισθεί, του χρόνου δε θα σπείρει ούτε το 10% των παραγωγών.

agriogourouna

Η ζημιά από τις επιμειξίες

Καταστροφές από τα αγριογούρουνα, όπως και από την αρκούδα ανέκαθεν καταγράφονταν και στην περιοχή. Η φετινή όμως κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. «Τη ζημιά την έχουν κάνει οι επιμειξίες των αγριόχοιρων, αφού έχει εμφανιστεί μία καινούργια ράτσα ημίαιμων, που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Σε λίγο δε θα υπάρχει τίποτα στον κάμπο. Θα πρέπει το συντομότερο η πολιτεία να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο είδος ως επιβλαβές και να το επικηρύξει» σημείωσε ένας από τους αγρότες. Η επικήρυξη βέβαια είναι ένα θέμα που άπτεται των υπηρεσιών του Δημοσίου και του υπουργείου όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Μάνθος Παππάς, υπεύθυνος του Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Ιωαννίνων που μαζί με συναδέλφους του έγιναν αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών για τις καταστροφές από τους αγριόχοιρους. «Η ζημιά είναι τεράστια, αλλά η αλήθεια είναι ότι δύσκολα αντιμετωπίζεται ένα άγριο ζώο. Στις καλλιέργειες στον κάμπο δεν υπάρχει δυνατότητα περίφραξης και η υπηρεσία έχει προτείνει εδώ και χρόνια στο υπουργείο συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι η διακοπή των εμπλουτισμών με αγριόχοιρους και η παράταση της περιόδου άσκησης θήρας. Το θέμα δεν αφορά μόνο τα Γιάννινα και την Ήπειρο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Στην περιοχή μας θηρεύονται 2.500 – 3.000 αγριόχοιροι το χρόνο και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

http://www.ele.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: