Ο κροκόδειλος «Σήφης» κατάγεται τελικά από το Νείλο και όπως όλα δείχνουν είναι αρκετά παχύς. Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση της Χαράς Καργιολάκη, προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής, που συστάθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης για την επιχείρηση σύλληψης του κροκόδειλου.
Στην σχετική ανακοίνωση, περιγράφονται καρέ-καρέ τα γεγονότα που έγιναν κατά τη διάρκεια της τριήμερης επέμβασης (26, 27 και 28 Αυγούστου). «Στις αρχικές αυτοψίες στην περιοχή αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του ζώου, οι χώροι στους οποίους κινείται και ξεκουράζεται και αποφασίστηκε ο χρόνος, ο τρόπος και τα αναγκαία μέσα για την επιχείρηση σύλληψης. O ερπετολόγος Olivier Behra, εξ αρχής επέλεξε να επιχειρήσει κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω των μεγαλύτερων πιθανοτήτων για επιτυχία.»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ζώο εντοπίσθηκε τη δεύτερη μέρα της επιχείρησης, από εθελοντή κάτοικο της περιοχής. Η επιχείρηση σύλληψης προχωρούσε κανονικά και ο Olivier Behra με τον επίσης ερπετολόγο, Πέτρο Λυμπεράκη ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν στο κανό, όταν κάτοικος της περιοχής με αυτοκίνητο πλησίασε στη λίμνη με αναμμένους προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Η διατάραξη της ησυχίας ανάγκασε την επιχείρηση σύλληψης του ζώου να διακοπεί.
Η ύπαρξη δεύτερου ζώου δεν κατέστη δυνατόν να ανιχνευθεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι: 1) Tο ζώο ταυτοποιήθηκε σαν κροκόδειλος του Νείλου. 2) Οι διαστάσεις του είναι γύρω στο 1,70 μέτρα και σύμφωνα με τον Behra παραπέμπουν σε μια ηλικία 4-7 ετών 3) Το ζώο έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε αιχμαλωσία 4) Η τροφή που υπάρχει στο φράγμα (πάπιες, νερόκοτες, κλπ.) είναι πλούσια με αποτέλεσμα να θεωρείται σχετικά παχύς.
Μέσα στις επόμενες μέρες, ο Behra θα αποστείλει στην Ομάδα σχετική αναφορά με διαπιστώσεις και συστάσεις για περαιτέρω ενέργειες.
Πηγή: cretalive.gr
Σχετικό αρχείο:
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή
Απάντηση