Μηδενική ανοχή στην παράνομη παγίδευση πουλιών

xoverges odika

Κύπρος

Μηδενική ανοχή έναντι στην παράνομη παγίδευσης πουλιών και την υιοθέτηση και εφαρμογή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης ζητούν η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS) και το Ίδρυμα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (SPA) από τους αρμόδιους.

Σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της ανοιξιάτικης εκστρατείας προστασίας πουλιών που πραγματοποιήθηκε από τις 6 μέχρι τις 19 Απριλίου και από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν 11 εθελοντές από την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

«Ως αποτέλεσμα των 23 ημερών της συνεργασίας που είχαν στο πεδίο με το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, κατασχέθηκαν 2,256 ξόβεργα, 27 δίχτυα και 10 ηλεκτρονικές ηχομιμητικές συσκευές», αναφέρεται.

Επιπλέον, προστίθεται, «περισσότερα από 700 προστατευόμενα άγρια πτηνά ανευρέθηκαν νεκρά και συλλέχθηκαν ως τεκμήρια, ενώ δεκάδες πουλιά σε αιχμαλωσία απελευθερώθηκαν από τις παγίδες και τα κλουβιά».

Παράλληλα συνελήφθησαν 15 λαθροθήρες επ’ αυτοφώρω και καταγγέλθηκαν από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, αναφέρεται, «έπειτα από καταγγελία των δύο οργανώσεων, το Ταμείο Θήρας κατάσχεσε 117 επιπλέον ξόβεργα και μία ηλεκτρονική ηχομιμητική συσκευή σε ένα σημείο παγίδευσης, ενώ η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατάσχεσε περισσότερα από 300 μέτρα ηλεκτρικού καλωδίου, 60 μεταλλικούς πάσσαλους και 25 μεταλλικές βάσεις που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διχτυών, καθώς επίσης και ένα μεγάφωνο που χρησιμοποιείται για την εκπομπή μιμητικών ήχων πουλιών σε δύο διαφορετικά σημεία παγίδευσης.

Η CABS και το SPA καλούν «τις αρμόδιες πολιτικές αρχές και τις υπηρεσίες πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσουν στην υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός ‘Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Παράνομης Παγίδευσης Πουλιών’, καθώς επίσης και να επιδείξουν μία πολιτική ‘μηδενικής ανοχής’ στο πεδίο, ακολουθώντας τις εισηγήσεις της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δύο οργανώσεις καλούν επίσης «τη Διοίκηση και την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν μία πολιτική ‘μηδενικής ανοχής’ στην πράξη και όχι απλά στη θεωρία, ακολουθώντας τις εισηγήσεις της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και του Αστυνομικού Σώματος για τη Συνεργασία Ενάντια στη Λαθροθηρία του Ηνωμένου Βασιλείου».

ΠΗΓΗ – ΚΥΠΕΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

2 replies

  1. σε λίγα χρόνια μπορεί να δούμε αραγε και κανα τίτλο: “Μηδενική ανοχή στην παράνομη παγίδευση γαύρου και σαρδέλας”;;;;

    με ποια κριτήρια καποιοι βάζουν διαχωριστικές γραμμές;;;; υπάρχει επιστημονική προσέγγιση ή ένα ευρωπαικό “αποφασιζομεν και διατασσομεν;;; χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιδιαιτερότητες και παραδόσεις στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των φυσικών πόρων;;;

  2. ΘΕΛΑΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ……ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΑΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΜΕΝΟΥΣ;;;;; ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΦΩΤΟ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΥΓΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟ . ΑΧ ΠΟΥ ΝΑΙ ΚΕΙΝΑ ΤΑ ΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ;;;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: