Περιβαλλοντική διαμάχη οινοπαραγωγών και κράτους

ampelones-oinoparagogoi

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ιταλοί οινοπαραγωγοί βρίσκονται σε οξεία αντιπαράθεση με τις τοπικές αρχές της Τοσκάνης λόγω ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης που ορίζει τους αμπελώνες ως επικίνδυνους για το περιβάλλον και καλεί σε μέτρα περιορισμού της επέκτασής τους.

Το κρασί αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής, όμως η τοπική κυβέρνηση της Τοσκάνης προειδοποιεί τους παραγωγούς πως η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων οδηγεί στη μόλυνση των υπογείων υδάτων, ενώ η υπερβολική αύξηση του αριθμού των αμπελώνων συμβάλλει στη διάβρωση του εδάφους και σε κατολισθήσεις.

Οι τοπικές αρχές δημοσίευσαν πρόσφατα το σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο αριθμεί 3.000 σελίδες και ονοματίζει συγκεκριμένα έναν από τους μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς στην Ιταλία, όπως και το χωριό Μπολγκέρι, όπου η μόλυνση των υπογείων υδάτων έχει προχωρήσει περισσότερο.

Η έκθεση συντάχθηκε από ειδικούς των πανεπιστημίων της Φλωρεντίας, της Πίζας και της Σιένα, οι οποίοι προειδοποιούν επίσης πως η μονοκαλλιέργεια των αμπελώνων και η εκτεταμένη αποψίλωση των τοπικών λόφων έχουν ελαττώσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα απορρόφησης δυνατών βροχοπτώσεων.

Το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα μετά από μία βίαια καταιγίδα η οποία προκάλεσε την υπερχείλιση ενός ποταμιού και το θάνατο τεσσάρων ατόμων σε ένα γειτονικό κέντρο αισθητικής.

«Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε μία πλήρη απαγόρευση της δημιουργίας νέων αμπελώνων, απλά προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπ’όψιν, κυρίως μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή παραγωγής του κρασιού Προσέκο», δήλωσε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της Τοσκάνης.

Οι οινοπαραγωγοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται πως φροντίζουν την περιοχή περισσότερο από τον καθένα και αντιδρούν σε πιθανούς περιοριστικούς όρους.

«Για εμάς υπάρχει πάντα ένας αρμονικός δεσμός μεταξύ της παραγωγής κρασιού και της εξοχής, και θεωρούμε λάθος να θεωρούνται οι αμπελώνες ως απειλή για το περιβάλλον», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Μπιντότσι, πρόεδρος μίας τοπικής κοινοπραξίας οινοπαραγωγών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: