Σε κίνδυνο το δασικό σύστημα του Ταϋγέτου

Abies_Epinotia

Μελέτη καταγράφει εκτεταμένες ζημιές στα έλατα

Σοβαρή και εκτεταμένη προσβολή της Κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica) στο δάσος του Ταϋγέτου, καταγράφει έρευνα του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Οι τεχνολόγοι γεωπόνοι, πέρα από τις μελέτες που εκπονούν σε θέματα γεωργικής παραγωγής, εξετάζουν και το  δασικό σύστημα του βουνού της Λακωνίας, όπου διαπιστώνουν πως τα έλατα πλήττονται από επιβλαβή έντομα, τα οποία προξενούν ξηράνσεις των βελονών. Όπως σημειώνουν, ενώ αρχικά η προσβολή παρουσιάστηκε περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα δύο ετών εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα τα συμπτώματα εκτείνονται σε όλη τη περιοχή του δάσους της Βασιλικής έως και πέρα της μονής της Παναγίας της Γιάτρισσας. Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμπτώματα στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου (πέριξ του καταφυγίου).

Με σκοπό την ταυτοποίηση του εντόμου, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) πραγματοποίησε την Παρασκευή επιτόπια επίσκεψη και δειγματοληψία στην περιοχή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το έντομο που προκάλεσε τις εκτεταμένες ζημιές είναι το μικρολεπιδόπτερο Epinotia subsequana Haw (Lepidoptera, Tortricidae), το οποίο αυτήν την περίοδο σημειώνει μια έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο κατά τόπους εντοπισμός νεκρών δένδρων ελάτης που οφείλεται στην συνδυασμένη δράση του ανωτέρω λεπιδοπτέρου με δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα.

Επόμενο βήμα της μελέτης είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, για το οποίο θα συνεργαστούν το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΙΔΕ Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται μια σειρά προκαταρκτικών ερευνών, ώστε σύντομα να προσδιοριστεί η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί τόσο η ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου όσο και ο περιορισμός του υπάρχοντος πληθυσμού του.

Πηγή: lakonikos.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading