Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής στο χάος του «μαύρου» Ίντερνετ

Παγκόσμια άνθιση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής μέσω του «σκοτεινού» Διαδικτύου.

mauros-rinokeros

Ακόμα και νόμιμες αγορές του Ίντερνετ χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους, όπως αυτούς των άγριων ζώων. Από αγοραπωλησίες «εξωτικών» κατοικιδίων μέχρι τονωτικά φτιαγμένα από κέρας ρινόκερου, η αχανής δομή του Ίντερνετ «επιτρέπει» στο συγκεκριμένο λαθρεμπόριο να ανθεί όσο ποτέ πριν.

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο σε τζίρους λαθρεμπόριο, αμέσως μια θέση μετά τα ναρκωτικά. Εκτιμάται, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το λαθρεμπόριο ξυλείας και αλιείας, ότι παράγει κέρδη 10 δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF, το 52% της άγριας ζωής στον πλανήτη έχει ήδη αφανιστεί από το 1970, κυρίως λόγω του υπερβολικού και του παράνομου κυνηγιού. Η έρευνα ακόμη επισημαίνει ότι για κάποια είδη η μεγαλύτερη απειλή είναι το εμπόριο άγριων ζώων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, προφανέστατα και μέσω Ίντερνετ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι. Μεταξύ 1998 και 2011, η ζήτηση για ελεφαντόδοντο αυξήθηκε κατά 300%. Ένα κιλό ελεφαντόδοντο στοιχίζει περίπου 2.500 δολάρια. Το 2007 σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς 13 ρινόκεροι στη Νότια Αφρική. Το 2011 ο αριθμός ξεπέρασε τους 1.000!

Το ιερό δισκοπότηρο του λαθρεμπορίου, όμως, είναι το κέρατο του ρινόκερου, που κοστίζει περίπου 65.000 δολάρια το κιλό, ακριβότερο κι από τον χρυσό. Υπολογίζεται ότι με αυτούς τους ρυθμούς οι ρινόκεροι θα έχουν αφανιστεί ώς το 2020.

Ένα τεράστιο κομμάτι αυτού του εμπορίου γίνεται από το «κανονικό» Ίντερνετ. Μόνο μέσω ενός σάιτ, του LiveAuctioneers.com, εκτιμάται ότι «περνάει» ελεφαντόδοντο αξίας 13 εκατ. δολαρίων τον χρόνο. Σχεδόν κανείς από τους πωλητές του ελεφαντόδοντου δεν μπορεί να επικυρώσει την προέλευση, που σημαίνει πρακτικά ότι το περισσότερο είναι πιθανότατα παράνομο.

Στο Ίντερνετ μπορεί κανείς να αγοράσει τα πάντα, από δέρμα τίγρης μέχρι ζωντανά είδη υπό εξαφάνιση, π.χ. σαύρες που κοστίζουν 10.000 ευρώ. Οι on-line λαθρέμποροι είτε δραστηριοποιούνται ανοιχτά είτε χρησιμοποιούν απλές κωδικές λέξεις, π.χ. «κόκαλο βοδιού» για ελεφαντόδοντο ή «ριγέ μπλούζα» για δέρμα τίγρης. Έτσι ξεγλιστράνε πολύ εύκολα από τις αρχές.

Πρόσφατα τα Google Shopping, eBay, Etsy προσπάθησαν να βάλουν περιορισμούς σχετικά με το ποια προϊόντα ζωικής προέλευσης μπορούν να πωλούνται on-line. Στο eBay απαγορεύονται τα ζωντανά ζώα και το ελεφαντόδοντο και στο Etsy όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στο Alibaba, πάντως, τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου για όλη την Ασία, μέχρι πρόσφατα μπορούσε να βρει κανείς έως και κρασί από οστά τίγρης…

Πληροφορίες: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Επιμέλεια ανάρτησης: dasarxeio.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: