Υπουργός ΠΕΚΑ: Απόλυτη ισοτιμία του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών και του κλάδου ΤΕ Δασοπόνων

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, στη Βουλή, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του πρώην Προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη για τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση.

«Σε όλη τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου – και μπορώ να καταθέσω το αντίστοιχο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος – έχουμε απόλυτη ισοτιμία του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών και του κλάδου ΤΕ Δασοπόνων. 

vouli

(Κείμενο από αδιόρθωτα πρακτικά)

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα, τουλάχιστον αναφορικά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να σας πείσω ότι αυτό που έχουμε πράξει είναι απολύτως συμβατό με αυτό το οποίο αναφέρατε και εσείς.

Θα σας αναφέρω αριθμούς: Σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπηρετούν 785 υπάλληλοι. Εξ αυτών, οι 492, δηλαδή το 61%, είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 67, δηλαδή ποσοστό μόλις 8,5%, είναι τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ασφαλώς έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ανώτατη εκπαίδευση πια στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ενιαία και δεν χρειάζεται περί τούτου να λεχθεί τίποτα περισσότερο.

Όμως, πρέπει να σας πω ότι εμείς έχουμε τη χαρά στο Υπουργείο μας να έχουμε πολύ περισσότερες θέσεις προϊσταμένων τμημάτων, ποσοστιαία, από το αντίστοιχο ποσοστό των αποφοίτων τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Έτσι, ενώ έχουμε μόλις 8,5% των υπαλλήλων μας αποφοίτους τεχνολογικής εκπαίδευσης, από τα 110 τμήματα του Υπουργείου στα 31, δηλαδή στο 30% των τμημάτων, μπορεί να προΐσταται ισότιμα με τους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και απόφοιτος τεχνολογικής εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την αναλογία και των υπαλλήλων που υπηρετούν.

Και αυτό πρέπει να σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι το κάναμε, επειδή πράγματι οι απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης στο δικό μας Υπουργείο έχουμε διαπιστώσει ότι προσφέρουν ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο θέλαμε να τιμήσουμε με τον συγκεκριμένο οργανισμό που υιοθετήσαμε.

Συμφωνώ, επίσης, απόλυτα με την αποστροφή του λόγου σας ότι το περιβάλλον αποτελεί το μεγαλύτερο πλούτο του έθνους και ότι πρέπει να το προσέξουμε.

Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι σε όλη τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου – και μπορώ να καταθέσω το αντίστοιχο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος – έχουμε απόλυτη ισοτιμία του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών και του κλάδου ΤΕ Δασοπόνων.

Να σας δώσω τώρα και μια πληροφορία: Προτιθέμεθα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του τρόπου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας – γιατί ξέρετε ότι στη χώρα μας πάνω από 25% του εδάφους είναι προστατευόμενες περιοχές – να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα δασαρχεία και δασονομεία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, επειδή ακριβώς πιστεύουμε στον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να παίξουν για την προστασία της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σας βεβαιώνω – και θα σας αναγνώσω το άρθρο 62 από τον Οργανισμό του Υπουργείου μας – ότι τουλάχιστον στο δικό μας Υπουργείο ισχύει απόλυτα η ισονομία. Σας διαβάζω μόνο για δύο γενικές διευθύνσεις: «Άρθρο 62 παράγραφος 1: Στα τμήματα των Διευθύνσεων που απαρτίζουν τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων – δεν λέει «ελλείψει» – ή του ΤΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού». Άρα, για όλη τη Γενική Διεύθυνση υπάρχει απόλυτη ισοτιμία.

Για την άλλη Γενική Διεύθυνση, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος στην παράγραφο 4 λέει: «Προΐσταται υπάλληλων του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ή υπάλληλος ΤΕ Δασοπόνων». Κατά συνέπεια ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση ισοτιμία.

Σε 16 τμήματα δύνανται να προΐστανται απόφοιτοι ΤΕ Πληροφορικής ή Διοικητικού, σε 13 τμήματα να προΐστανται υπάλληλοι ΤΕ Δασοπονίας, σε ένα απόφοιτος ΤΕ Μηχανικών και σε ένα ΤΕ Γεωτεχνικών. Είναι τα 31 τμήματα που σας προανέφερα.

Η απάντηση που σας έδωσα είναι το πολιτικό μήνυμα εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι θα στηρίξουμε με πάθος τη συνέχιση της ύπαρξης και της ενίσχυσης της λειτουργίας των αποκεντρωμένων υπηρεσιών που προστατεύουν τα δάση, γιατί για εμάς αποτελούν τον «κορμό» πάνω στον οποίο θα στηρίξουμε το νέο μοντέλο προστασίας και ανάπτυξης όλων των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών της χώρας.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

5 replies

 1. ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 18 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.ΑΠΟ ΤΑ 18 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΙ(;!;!;!;!;!;!;!;!) ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ,ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!!!

  Υ.Γ:ΡΕ ΒΛΗΜΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ,ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;

 2. Και πλέον 3ετών κολεγίων

 3. όπως οι ΠΕ 5ετούς φοίτησης είναι ισότιμοι με τους
  3ετούς Αγγλίας
  4ετούς Γερμανίας
  4ετούς Αμερικής
  4ετούς Ιταλίας
  κλπ
  κλπ

 4. Ναι καλά υποθέτεις. Άλλωστε και οι 2 κατατάσσονται στο έκτο επίπεδο του ΕΠΠ και δικαίως.

 5. να υποθέσω ότι και οι ΤΕ μηχανικοί είναι ισότιμοι με τους ΠΕ πενταετούς φοίτησης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: