Αρον – Αρον το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο – σκούπα του ΥΠΕΚΑ

Πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά σπουδή της κυβέρνησης – Περισσότερες από 60 τροπολογίες είχαν κατατεθεί έως το απόγευμα της Πέμπτης- Ζητείται πάγωμα για τα αυθαίρετα

ekxersosi kalliergeia anadasotea

Τράτσα Μάχη | ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο συνοδεύεται από τουλάχιστον 60  τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές). Μάλιστα, κύκλοι της Βουλής αναφέρουν ότι θα παραχωρηθεί γραφείο για τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να μπορούν να τις εξετάζουν.

Η κυβέρνηση το φέρνει εσπευσμένα την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς έχει αποφασιστεί η ψήφισή του την επομένη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παράδοξο το γεγονός να ψηφίζει η Ολομέλεια νομοσχέδιο ημέρα Σάββατο.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του δασικού νόμου 4280/2014, μεταξύ άλλων, διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»,  νομιμοποιούνται πρόσφατες (έως το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση, έναντι μειωμένου, σε σχέση με το παρελθόν, ανταλλάγματος,  νομιμοποιούνται οριστικά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, λόγω επεμβάσεων οι οποίες στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη.

Επίσης, όπως καταγγέλλει το WWF Ελλάς, καταργείται στην ουσία ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων. Ήδη το  WWF Ελλάς έκανε παρέμβαση προς τους βουλευτές, καλώντας τους να καταψηφίσουν, τουλάχιστον τις επίμαχες διατάξεις του κεφαλαίου Β’.

Παράλληλα η διεθνής οργάνωση AVAAZ.org ξεκίνησε την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο με τίτλο «48 ώρες για να σώσουμε τα δάση της Ελλάδας».  Επίσης, στο Facebook έχει δημιουργηθεί η σελίδα «Μην χαρίσετε τα δάση μας στους καταπατητές».  Πολλές είναι και οι αντιδράσεις για τις διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές χρήσεων γης στην περιοχή της Πλάκας. Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και καθηγητές Πανεπιστημίων ζητούν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Βροχή τροπολογιών

Από τις βουλευτικές τροπολογίες, ξεχωρίζει εκείνη των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Γιώργου Βλάχου και Θανάση Μπούρα, καθώς και του ανεξάρτητου  Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι ζητούν να παγώσει η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί παράνομα μέσα σε δάση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Έως σήμερα το ποσοστό των κυρωμένων χαρτών για το σύνολο της χώρας είναι μικρότερο του 1%.

Συνολικά έως χθες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 44 βουλευτικές τροπολογίες και περίπου 15 υπουργικές, εκ των οποίων μόνον 3 του ΥΠΕΚΑ.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=660817ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

1 reply

  1. EPITELOYS MERIKI NA STA MATOISOYN NABAZOYN FRENO STIN PROOTHOS TIS ELLADOS ME DIAFORES POTAPES ANTIRISIS OSO KE LASPI NA BAZETE TO NOMOSXEDIO GIA TA DASI THA PERASI DIOTI DINI TAKTO PIISI STIN ANARXIA POY YPIRKSE MEXI TOARA POY BOLEBE ARKETOYS POY TOY EXOYME BIOSI STO PETSIMA XIATHES ELLINES THISTIXOS KAPII KANOYN OTI THEN KATALABENOYN ALLA THEN THA TOYS PERASI I ANARXIA AYTI EXI IMAROMINIAS LIXIIS.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: