Δικαστική απαγόρευση του κυνηγιού λύκων

lukos

H θηρευτική νομοθεσία της Σουηδίας δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ

Δικαστήριο στη Σουηδία απαγόρευσε την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το κυνήγι λύκων, στις περιοχές Örebro και Värmland, μετά από προσφυγή της Σουηδικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος και της οργάνωσης WWF.

Με απόφαση τους οι τοπικές αρχές επέτρεπαν για την φετινή κυνηγετική περίοδο που ξεκίνησε την Παρασκευή 9/12 την θανάτωση 24 λύκων στο Värmland και 12 στο Örebro.  Μια ημέρα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το Δικαστήριο της περιοχής Karlstad εξέδωσε προσωρινή διαταγή, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ότι η θηρευτική νομοθεσία της Σουηδίας δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ. Άλλωστε, σε επιστολή τους στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για το Περιβάλλον, τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις και την Αλιεία, οι προσφεύγουσες οργανώσεις υποστήριξαν ότι το κυνήγι λύκων συνιστά παραβίαση του δικαίου της ΕΕ και θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του 13 % του πληθυσμού των λύκων.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις προσέφυγαν κατά της απόφασης του δικαστηρίου και περιμένουν αυτή την εβδομάδα την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Παράλληλα οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης που προσέλκυσε πάνω από 500 άτομα, με την συνοδεία των κυνηγετικών σκύλων τους, στην κεντρική πλατεία στο Karlstad.

Το 2009, το κοινοβούλιο της Σουηδίας αποφάσισε να διατηρήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό των λύκων στα 210 άτομα και το 2010, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, επέτρεψε το κυνήγι τους. Περίπου 27 λύκοι σκοτώθηκαν σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες κυνηγιού. Τον Ιανουάριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία παράβασης κατά της απόφασης της Σουηδίας. Ο τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Janez Potocnik, είχε υποστηρίξει ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει την οδηγία της ΕΕ, που προστατεύει τα απειλούμενα είδη και ζήτησε από τη κυβέρνηση της Σουηδίας να λάβει να ανάλογα μέτρα. 

Ο πληθυσμός των λύκων, αφού κινδύνεψε να εξαφανιστεί, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται εδώ και 30 χρόνια στη Σουηδία, όπου σημειώνονται όλο και συχνότερα επιθέσεις εναντίον κοπαδιών προβάτων και ελαφιών. Το κυνήγι λύκων έχει μεγάλη απήχηση στις αγροτικές περιοχές της Σουηδίας, εξαιτίας των επιθέσεων αυτών. Το 2012, μία εργαζόμενη σε πάρκο άγριας ζωής Kolmarden βρήκε τραγικό θάνατο όταν της επιτέθηκε και τη σκότωσε μία αγέλη λύκων.

dasarxeio.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: