Η λίμνη του θανάτου

Nick_Brandt

Σκεφτείτε να είστε στη Τανζανία και ξαφνικά να δείτε μια χρωματιστή λίμνη… μια κόκκινη παράξενη λίμνη. Δυστυχώς για κάποια ζώα αυτή η αλμυρή λίμνη γίνεται παγίδα θανάτου. Η λίμνη Natron βρίσκεται στη βόρεια Τανζανία, κοντά στα σύνορα με τη Κένυα και τροφοδοτείται με νερά του ποταμού Ewaso Ng’iro River, καθώς και από θερμές πηγές πλούσιες σε μέταλλα. Η θανάσιμη λίμνη της βόρειας Τανζανίας είναι μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνες του κόσμου, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς και το pH φτάνει το 10,5.

Είναι σχετικά ρηχή, καθώς το βάθος της μπορεί να φτάσει μέχρι 3 μ. (9.8 ft deep) και το εύρος της ποικίλει, γιατί εξαρτάται από τα επίπεδα του νερού, τα οποία αλλάζουν λόγω της υψηλής εξάτμισης τους, αφήνοντας πίσω ένα μείγμα από άλατα και μέταλλα, που ονομάζεται natron. Το νάτρον είναι ένα ορυκτό, που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο με μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου, δηλαδή μαγειρικής σόδας….γίνεται η λίμνη αλκαλική σαν αμμωνία!

Καλυμμένα με άλατα του ασβεστίου, τα μαρμαρωμένα πτηνά μοιάζουν με μακάβρια έργα νεκρής φύσης.

Η λίμνη χύνεται στους υγρότοπους Lake Natron Basin Wetlands, που ήδη έχουν ενταχθεί και προστατεύονται από τη Ραμσάρ. Εδώ μόνο ελάχιστα είδη ψαριών και κάποια θερμόφιλα, κατακόκκινα καρκινοειδή μπορούν να επιβιώσουν στα αφιλόξενα νερά της λίμνης. Μεγάλοι πληθυσμοί φλαμίνγκο τρέφονται με τα κόκκινα καρκινοειδή και απορροφούν τις χρωστικές στα φτερά τους, τα οποία σταδιακά γίνονται ροζ. Είναι μια ριψοκίνδυνη ζωή κι όμως είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταναστευτικούς σταθμούς των φλαμίγκο στην Αφρική, αφού μπορεί και 2 εκατομ. Φλαμίγκο να μεγαλώσουν στη περιοχή. Χτίζουν τις φωλιές τους στα μικρά νησιά, που σχηματίζονται μέσα στη λίμνη κατά τη περίοδο της ξηρασίας.

Πουλιά και νυχτερίδες που απασβεστώθηκαν στα φονικά νερά απαθανατίστηκαν από τον φωτογράφο Nick Brandt, γνωστό λάτρη της Αφρικής . Το τελευταίο λεύκωμα του Nick Brandt με φωτογραφίες ζώων της ανατολικής Αφρικής, με τίτλο Across the Ravaged Land, κυκλοφορεί από τον οίκο Abrams Books. «Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς πεθαίνουν. Φαίνεται ότι μπερδεύονται από την άκρως ανακλαστική επιφάνεια της λίμνης και συντρίβονται πάνω της, όπως τα πουλιά που πέφτουν σε γυάλινα παράθυρα» λέει ο φωτογράφος στην επιθεώρηση «New Scientist».

Πηγή: thegreeneyereport.blogspot.gr



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: