Τα άγρια άλογα της Θράκης στη βουλή

aloga rodopi

Ερώτηση προς τον Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με θέμα την προστασία των άγριων αλόγων της Θράκης αλλά και των καλλιεργητών που πλήττονται από την έλλειψη διαχείρισης του πληθυσμού τους κατέθεσαν οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Στάθης Γιαννακίδης.

Στο κείμενο της ερώτησης, επισημαίνονται τα εξής:

“Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριων αλόγων του Ελλαδικού χώρου, με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 250 άτομα. Η συγκεκριμένη φυλή αλόγων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και της ιστορίας της ορεινής Ξάνθης από την Ομηρική εποχή και είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική και οικονομική ζωή των κατοίκων. Η αλληλεπίδραση του αλόγου με τον άνθρωπο αποτελεί φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλες τις πληθυσμιακές πυκνότητες του είδους, όμως είναι περισσότερο συχνή όταν στην περιοχή διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί του είδους και συνδέονται όχι μόνο με την δυναμική του πληθυσμού αλλά και:

α. με την λειτουργική κατάσταση του βιότοπου
β. τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χρήσεις γης και εν γένει διαχειριστικές πρακτικές
γ. την προσαρμοστικότητα του αλόγου που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τροφικά κίνητρα.

Η έλλειψη τροφής καθώς και η έλλειψη μέριμνας και διαχειριστικού σχεδίου από την μεριά της πολιτείας, εξωθεί τον πληθυσμό των αλόγων να στρέφεται προς τις καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην τοπική οικονομία που αποτελείται κατά 90% από αγρότες και κτηνοτρόφους. Με τον ισχύοντα κανονισμό χορηγούνται αποζημιώσεις στους καλλιεργητές μόνο για ζημιές που προκαλούνται από αρκούδες και αγριόχοιρους.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι αγέλες των αλόγων αναζητώντας τροφή απαντώνται όλο και πιο συχνά εντός του οδικού δικτύου της περιοχής προκαλώντας θανατηφόρα ατυχήματα.

Επειδή τα άγρια άλογα της Ξάνθης είναι συνυφασμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.

Επειδή οι καταστροφές που προκαλούνται από άγρια άλογα στις αγροτικές καλλιέργειες δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι είναι αυταπόδεικτες και τεκμηριώνονται από σχετικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες.

Επειδή με τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Δασική Υπηρεσία εργάζονται συνολικά 3.607 υπάλληλοι σε όλους τους δασικούς κλάδους, ήτοι το 1/4 του προσωπικού που προβλέπουν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα, με αποτέλεσμα η έγκαιρη εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου για τα οικοσυστήματα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να είναι πρακτικά αδύνατη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να προστατευθεί το φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργητών άλλα και τα άγρια άλογα στην οροσειρά της Ροδόπης;”.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: